Hiina paigutas tulnukate otsimiseks ümber 9000 inimest (1)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadioteleskoop FAST
Raadioteleskoop FAST Foto: SCANPIX

Hiina riik sunnib 9000 inimest elukohta vahetama, et lõpetada  käesoleva aasta lõpuks maailma suurima raadioteleskoobi Aperture Spherical Telescope (FAST) ehitus, kirjutab Quartz.

Täna teatas Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua, et ühtekokku 9110 inimest, kes elavad massiivsest teleskoobist viie kilomeetri raadiuses, paigutatakse teistesse piirkondadesse ümber. Kõigile kolitavatele määrati 12 000 jüaani (1658 euro) suurune kompensatsioon.

Hiina kommunistliku partei kohaliku esindaja Li Yuechengi sõnul tuli inimesed mujale ümber paigutada, et maavälist intellekti otsiva teleskoobi jaoks oleks võimalik luua «korralik elektromagnetilise laine keskkond.»

30 jalgpalliväljaku suuruse FASTi ehitus algas 2011. aastal ning valmima peaks see ilmselt lähima poole aasta jooksul.

FASTi diameeter on pea kaks korda suurem kui Puerto Ricol asuva observatooriumi Arecibo Observatory teleskoobil, mis hetkel hoiab enda käes maailma suurima raadioteleskoobi tiitlit. Väidetavalt on FAST kolm korda tundlikum kui Arecibo teleskoop, mis lubab kätte saada nõrgemaid ja kaugemaid raadiosignaale. Projekti kogumaksumuseks oli 1,2 miljardit jüaani (166 miljonit eurot).

Raadioteleskoobid nagu FAST registreerivad sissetulevaid raadiolaineid, mitte nähtavat valgust, nagu tavalised teleskoobid.

«Raadioteleskoop on nagu ülitundlik kõrv, mis kuulab universumi valget müra, et leida sealt tähendust omavaid raadiosõnumeid,» selgitas Xinhuale mullu FASTi juhtivteadlane Nan Redong.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles