Statistika: eestlased tahavad järjest kiiremat püsiühendusega internetti

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netflixi tegevjuht Reed Hastings teatas Las Vegases teenuse laienemisest 130 riiki
Netflixi tegevjuht Reed Hastings teatas Las Vegases teenuse laienemisest 130 riiki Foto: ROBYN BECK/AFP

Kui Eesti peaks täna mitmete teiste riikidega võistlema interneti püsiühenduse kiiruse võrdluses, oleksime kindlalt esindatud meistriliigas. Uute ja seninägematute teenuste pealetung suurendab aga nõudlust veelgi kiirema interneti järele.

Tehnilise Järelevalve Ameti (TJA) raportist selgub, et eestimaalased kasutavad üha suurema kiirusega internetti. Kokkuvõte näitab, et 63 protsenti interneti püsiühenduse kliente kasutas 2015. aasta III kvartalis enam kui 10 Mbit/s kiirusega internetti. Üheksa kuud varem oli selliseid kliente 55 protsenti.

Selle näitajaga edestab Eesti mitmeid maailma suuri. State of the Internet raporti kohaselt oli eelmise aasta alguses pilt selline: Lõuna-Koreas oli enam kui 10-megabitise püsiühenduse kasutajaid 77 protsenti, Hollandis 61 protsenti, Hong Kongis 60 protsenti, Jaapanis 56 protsenti, Rootsis 52 protsenti ning Lätis 49 protsenti.

Enam kui 25 Mbit/s püsiühenduse kasutajate arvestuses oli taas Lõuna-Korea tabeli tipus 31 protsendiga. Teised riigid jäid selles arvestuses juba pikemalt selja taha: Hong Kong 17, Rootsi 15, Jaapan 13, Läti ja Leedu 12 ning Soome 11 protsendiga.

Seevastu Eestis kasutas mullu kolmanda kvartali seisuga enam kui 30 Mbit/s kiirusega internetti 26 protsenti lõppkasutajatest. 2014. aasta IV kvartalis oli see näitaja veel 23 protsenti.

«Need andmed näitavad ilmekalt, et interneti püsiühenduse kiiruse arvestuses on Eesti muu maailma arvestuses kindlalt liidrite seas. Arvatavasti jälgivad sarnaseid raporteid ja trende ka ettevõtted, kel plaanis oma veebipõhiste teenustega uutele turgudele siseneda,» kirjutab Telia Digitarga blogi.

Telia senine praktika on näidanud, et kui inimestel on võimalus oma kodus kasutama hakata senisest kiiremat internetiühendust, siis päris tihti seda ka tehakse. Eeskätt puudutab see kõige madalama otsa kiirustelt ülespoole liikumist. Kuid viimasel ajal on märgatavalt suurenenud ka nende hulk, kes kahekohalise kiiruse pealt kolmekohalise peale kolivad.

Telia võrgus liikusid eelmisel aastal  varasemast kiirema koduinterneti peale 37 000 klienti. 2015. aasta lõpus kasutas ettevõtte interneti püsiühendusi 231 000 klienti. Enim kasvanud just sümmeetrilise 100/100 Mbit/s kiiruse eelistamine, kuhu paljud kliendid on kolinud varasema 50/50 paketi pealt.

Kindlasti on viimasena mainitud trendi mõjutanud varasemast kvaliteetsemate ja andmemahukamate sisuteenuste areng (YouTube, UHD/4K), kodudes kasvanud nutiseadmete arv (smartTV-d, tahvlid, arvutid, nutitelefonid) kui ka näiteks kodukontoris töötamise võimalused.

2015. aastal rajas Telia oma optikavõrgu 370 kortermajasse ja ca 9000 korterisse, VDSL-tehnoloogiale avanes võimalus üle minna ca 25 000 kliendil. Eramupiirkondades sai optika- ja VDSL-ühenduse ca 20 000 aadressi.

Allikas: Digitarga ajaveeb

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles