Apple keeldus avamast terroristi mobiili (2)

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tim Cook
Tim Cook Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS

Apple’i tegevjuht Tim Cook keeldus avalikult vastu tulemast föderaalkohtu käsule avada San Bernardino rünnakute taga oleva mehe iPhone’i sisu.

Cook postitas oma jõulise sõnumiga kirja täna hommikul Apple’i veebilehele ja nimetas selles korraldust «enneolematuks sammuks, mis ohustab klientide turvalisust» ja mille «mõju ulatub palju kaugemale käesolevast õiguslikust juhtumist», kirjutab The Wall Street Journal.

Kohtu korralduse puhul on tegemist pöördelise sammuga kaua kestnud vaidlustes Washingtoni ja Silicon Valley vahel, mille sisuks on olnud inimeste privaatsus ja turvalisus.

Korralduses nõustus kohtunik Sheri Pym justiitsministeeriumi taotlusega, mille kohaselt peab Apple lukustusest vabastama iPhone 5C, mida kasutas 14 inimest tapnud Syed Rizwan Farook. Korraldus puudutab teatud turvameetmete, näiteks kümnekordse ebaõnnestunud parooli sisestamise järel telefoni kasutuskõlbmatuks muutva süsteemi, kõrvaldamist. Need meetmed pole võimaldanud FBI agentidel telefoni sisuga tutvuda, kuna lukustatud telefoni andmed on krüpteeritud.

Apple’i juhi sõnul on ettevõte teinud FBIiga uurimise ajal koostööd, kuid nüüd tahtvat valitsus sundida telefonitootjat looma uut ja turvanõudeid märgatavalt kahandavat tarkvara.

Cooki sõnul palutakse ettevõttel teha «midagi, mida lihtsalt pole ja mida oleks ka liiga ohtlik luua» – sisuliselt häkkima iseenda kliente ning looma valitsusele võimaluse pääseda ligi igaühe telefoniandmetele.  

Apple’il on korralduse peale kaebuse esitamiseks aega viis päeva.

Ühendriikides sündinud Syed Farook ja tema pakistanlasest naine Tashfeen Malik tapsid 2. detsembril Marqueze ostetud relvadega San Bernardino sotsiaalkeskuses tervishoiuametnike jõulupeol 14 ja vigastasid 22 inimest. Mõlemad hukkusid tulevahetuses politseiga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles