Superakude tootja Skeleton saab Euroopalt 2,5 miljonit teadustoetust (1)

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skeleton Technologiesi väljapanek Kölni mootorispordimessil.
Skeleton Technologiesi väljapanek Kölni mootorispordimessil. Foto: skeletontech.com

Eesti startup-ettevõte Skeleton Technologies saab peagi Euroopa Liidu teadusrahastusprogrammist Horisont 2020 enam kui kahe miljoni euro suuruse rahasüsti, mis aitab kasvatada tootmimahte ja tõsta tootmistehnoloogia efektiivsust.

Projekti eesmärk on välja töötada efektiivsed tehnoloogiad Skeletoni patenteeritud süsinikmaterjali Skeleton C tootmiseks,  ütles ettevõtte tegevjuht Oliver Ahlberg Euroopa Komisjoni väljaandele Eurokratt.

Tema sõnul on Skeleton C grafeenilaadne süsinikmaterjal, millel on võimalik vastavalt rakenduse vajadusele muuta poorisuurusi. See omakorda teeb materjali muuhulgas väga sobivaks energiasalvestite valdkonnas ja annab suure osa meie konkurentsieelisest.

«Projekti väljakutse seisneb tootmispartii mahu suurendamises ning tootmistehnoloogia efektiivsuse tõstmises. Meie pikaajaline eesmärk on materjali tootmisvõimekuse skaleerimine masstoodangu kogusteni, et saaksime pakkuda mitmekordselt kõrgema võimsus – ja energiatihedusega superkondensaatoreid ka laiatarbeturgudel nagu autotööstus,” selgitas Ahlberg.

Ahlbergi sõnul aitab Skeleton ettevõtetel ja inimestel säästa energiat. Ta toob näiteks Belgia ettevõtte Adgero, mis toodab veokitele kineetilise energia kogumissüsteeme, mis pidurdamisel salvestavad energiat, et seda siis kiirendamisel kasutada. Selliste süsteemide kasutamine võimaldab säästa kuni 20% kütust.

«Sarnaseid süsteeme on võimalik kasutada ka bussides, koppades, kaevandamisseadmetes või isegi kraanades ning saavutada sarnaseid või isegi veel paremaid kütusesääste,» ütles Ahlberg. «Pikemas perspektiivis on võimalik meie superkondensaatoreid kasutada ja energiat säästa ka tavalistes sõiduautodes, mis puudutab peaaegu kõiki ning millel võib olla tugev efekt meie elukeskkonna paremaks muutmisel.»

Skeleton on Eesti ettevõte, mis annab juba tööd üle 50 inimesele ning töötajate arv kasvab pidevalt. Jaanuaris kirjutas Postimees, et superkondensaatoreid tootev Eesti tehnoloogiaettevõte Skeleton Technologies nimetati maailma saja mõjukaima innovaatilisi ja puhtaid energialahendusi välja töötava ehk n-ö cleantech ettevõtte hulka.

 Ahlberg loodab, et viie aasta pärast on ettevõte teel turuosa laiendamise poole ning püüab leida erinevaid võimalusi, kuidas aidata säästa energiat. «Usun, et kümne aasta pärast on näiteks võimalik juba kõigil osta auto, kus on Skeletoni superkondensaatorid,» ütles Ahlberg ja soovitas kindlasti ka teistel ettevõtetel kasutada võimalust taotleda projektidele rahastust programmist Horisont 2020. Skeleton saab ELi teadusrahastusprogrammist 2,48 miljonit eurot, projekti kogumaht on 3,5 miljonit eurot.

2020. aastani kestva eelarveperioodi jooksul toetab Euroopa Liit programmi Horisont 2020 kaudu teadust ja innovatsiooni 80 miljardi euroga. Tegemist on ELi kõigi aegade suurima teadus- ja innovatsiooniprogrammiga ning suur osa rahast on mõeldud väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele, et toetada innovaatilisi ja suure kasvupotentsiaaliga väikeettevõtjaid.

Lisaks Skeletonile on Eesti ettevõtetest programmist juba toetust saanud näiteks ANF Development OÜ, mis toodab uuenduslikku nanomaterjali, mida tegijad kutsuvad Nafeniks. Nafenit saab lisada paljudele toodetele, head näited on plastikud, vaigud, betoon või ka klaas, mida saaks Nafeniga muuta tunduvalt töökindlamateks ja vastupidavamateks.

2014. aastal määrati programmist toetust THE Systems OÜle, et aidata välja arendada andurid, mille abil saaks avastata pragusid ja lekkeid torudes, millega transporditakse naftat ja gaasi. Toetust küsiti selleks, et teha projekti jaoks vajalikud eeluuringud, palgata spetsialiste, leida pilootkliente ja arendada välja prototüüp.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles