Eesti ID-kaarte soovib toota kolm ettevõtet (1)

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Prozes / Postimees

Eesti ID-dokumentide ja nende tarkvara tootmise suunatud riigihankele laekus pakkumine neljast oodatud ettevõttest kolmelt.

 Politsei- ja piirivalveamet tegi ettepaneku hankes osalemiseks neljale juhtivale Euroopas tegutsevale dokumenditootjale, kellest pakkumise esitasid kolm: Oberthur Technologies, Gemalto/Trüb AG ja Safran Morpho. Kõik nad konkureerivad ka sertifitseerimisteenuse osutamiseks.

Seega loobus hankel osalemisest Saksamaa ettevõte Giesecke & Devrient, mis leidis, et kuna vahetult enne tähtaega muudeti põhilisi tehnilisi hanketingimusi, esitatud palju ebaselgeid tulevikunõudmisi ning eelistatud on seni teenust osutanud ettevõtet, siis nad ei pea hankel osalemist võimalikuks.

Eesti ostab selle riigihankega ID-dokumentide ja nendega seotud sertifikaatite tootmist aastatel 2018 kuni 2023. Viimased 15 aastat on neid teenuseid Eestile osutanud Švietsi firma Gemalto/Trüb AG koos Rootsi suurpankade ja Telia loodud ettevõttega AS Sertifitseerimiskeskus.

PPA identiteedi ja staatuste büroo juhataja Margit Ratniku sõnul on Eesti jaoks oluline, et ID-kaarte tootev ettevõte garanteeriks dokumentide töökindluse ja turvalisuse ning oleks avatud innovaatilistele lahendustele.

«Seepärast tegime ettepaneku riigihankes osalemiseks ettevõtetele, kes on Euroopa turul aastaid tegutsenud ning tõestanud oma usaldusväärsust ja kõrget kvaliteeti. Selleks, et riigil oleks üks kindel partner, kes vastutab nii kaardi plangi ja kiibi kui ka dokumendi isikuandmetega sidumise eest, hangime kogu teenust ühtse tervikuna,» selgitas Ratnik.

Riigihanke parim pakkumus selgub aprillis ja hanke võitjaga sõlmitakse ID-dokumentide tootmiseks viieaastane leping mahuga kuni 40 miljonit eurot. Uuel plangil dokumente hakatakse välja andma hiljemalt 2018. aasta alguses.

Eesti riik on seni ID-kaardi tootmise hankeid korraldanud kolmel korral:

  • Aasta 2001 – sõlmiti esimene leping Eesti Vabariigi ja TRÜB AG vahel;
  • Aasta 2006 - valitsuse korralduse alusel sõlmiti teine leping kodakodus- ja migratsiooniameti ning TRÜB AG vahel;
  • Aasta 2010 - valitsuse loa alusel sõlmiti kolmas ja seni kehtiv leping politsei- ja piirivalveameti ning TRÜB AG (mille aastal 2015 omandas ettevõte nimega Gemalto) vahel.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles