Järgmine täielik päikesevarjutus saabub juba nädala pärast

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesevarjutus
Päikesevarjutus Foto: Valeriy Sharifulin/TASS

Kuu möödub Maa ja Päikese vahelt taas juba  8. Ja 9. märtsil ning põhjustab sellega osades Kagu-Aasia piirkondades ka täieliku päikesevarjutuse.

Täielik päikesevarjutus leiab kusagil Maal aset kord aastas ning selle käigus heidab Kuu oma varju tumedaima osa – nimega umbra – Maale ning seal, kuhu see satub , muutub olustik 1,5-4 minutiks pimedaks nagu pilkasel ööl. Seda juhul, kui Kuu katab kogu päikeseketta.

Paljudel on tekkinud küsimus, kuidas suudab nii väike Kuu katta endast 400 korda suurema päikese. Põhjus on väga lihtne: Päike asub meist ühtlasi 400 korda kaugemal kui Kuu – tulemuseks on see, et Maa elanikud näevad neid tegelikult ühesuurusena.

Eestisse ei jõua

Sel korral on päikesevarjutust võimalik vaadata Austraalias ning Ida- ja Kagu-Aasias ning selle tipphetk saabub 9 märtsil kell 1:59 UTC. Täies hiilguses näevad päikesevarjutust Sumatra, Sulawesi ja mõnedes teistes Vaikse ookeani piirkondades olijad. Algab see Indoneesiast ja liigub kolm tundi kirde suunas üle Borneo ja Vaikse ookeani põhjaosa.

Allikas: Tech Times

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles