Fiat tahab Apple´i esimese auto ehitamisel kaasa lüüa

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fiat-Chrysleri tegevjuht Sergio Marchionne.
Fiat-Chrysleri tegevjuht Sergio Marchionne. Foto: Max ROSSI / REUTERS

Autokontserni Fiat Chrysler juht Sergio Marchonne ütles Genfi automessil ajakirjanikele, et sooviks Apple´iga selle esimese auto ehitamisel koostööd teha, kirjutab Bloomberg.
 

«Arvestades autotootmise komplekssust, oleks Apple´il mõistlikum teha koostööd juba ennast tõestanud ettevõttega, kui ise nullist alustada. Itaalia-USA ettevõte Fiat Chrysler oleks selleks väga sobiv,» väitis Marchionne.

«Ma usun, et me oleme üheks tootjaks, kellega nad võiks koostööd teha. Meil on üksuseid, mis võiks neile huvi pakkuda.»

Võimaliku konkurendi aitamine võib tunduda ebahariliku sammuna, kuid samas peegeldab see Marchionne usku, et autotööstus raiskab liiga palju kapitali ning peab varem või hiljem hakkama konsolideeruma. Lisaks on tema eesmärgiks Fiati võlgade vähendamine ja kasumi suurendamine, millele võiks partnerlus Apple´i või Google´iga selgelt kaasa aidata.

Google on inimjuhita autosid testinud juba aastaid, kuid Apple ei ole veel kordagi ametlikult tunnistanud, et ehitab omaenda sõidukit. Samas on mitmest allikast teada, et iPhone´ide tootja plaanib oma esimest elektriautot esitleda juba 2020. aastal.

Marchionne sõnul tuleks Apple´il kiirema arengu huvides pöörduda traditsiooniliste autotootjate poole ning Fiat Chrysler on selle jaoks parimal positsioonil.

«Apple´il on oma keel ning sa pead olema võimeline seda keelt rääkima,» ütles ta. «Tavaliselt on autotootjad sellistes dialoogides üsna ülbed, kuna me teame, kuidas autosid valmistada. See aga ei ole kasulik, kuna nende «süntaks» on rohkem väärt kui meie oskus autosid valmistada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles