FBI nõudmisi eirava Apple´i selja taha koondusid 32 tehnoloogiahiidu (1)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple´i reklaambänner
Apple´i reklaambänner Foto: SCANPIX

Eile saadetud kahes ametlikus teates avaldasid 32 maailma juhtivat interneti- ja tehnoloogiaettevõtet Apple´ile toetust FBI esitatud nõudmiste vastases võitluses, kirjutab Quartz.

Veebruari keskel andis USA kohtu täidesaatev ametnik Apple´ile käsu aidata FBI uurijaid San Bernardino massitulistaja Syed Rizwan Farooki iPhone 5C sissemurdmisega.

Apple´i tegevjuht Tim Cook mõistis kohtu käsu hukka, väites, et sellega nõustumine nõrgendaks iPhone´i turvalisust ning muudaks kasutajaid spioneerimise ja küberkuritegevuse suhtes haavatavamaks.

Apple´i viimased iPhone´id kasutavad selliseid krüpteerimissüsteeme, mida ka Apple ise ei saa lahti lukustada. Valitsus ei palu Apple´il lihtsalt terroristi telefoni lahti lukustada, vaid peatada teised turvalisusmeetmed, mis on ette nähtud näiteks selleks, et võõrad isikud ei saaks üritada telefoni koodi lõpmatu arv kordi ära arvata.

Mitmed Silicon Valley suurnimed nagu Google ja Twitter avaldasid Apple´ile toetust juba esimestel päevadel pärast Cooki avaldust. Nüüd aga saadeti mitmete tuntud ettevõtete, teadlaste ning ühiskonnategelaste poolt California kohtule kaks eraldi ühisavaldust, millega toetati Apple´i otsust kaitsta oma turvasüsteeme.

Avaldustes väideti, et kui  Apple alluks FBI käsule, looks see ohtliku pretsedendi tuleviku jaoks. See tähendaks, et võimudel oleks alati võimalus tehnoloogiaettevõtetelt nõuda privaatset kasutajainfot. Lisaks annaks see ka teiste riikide valitsustele õiguse sarnaseid nõudmisi esitada.

Apple´i seljataha on praeguseks ametlikult koondunud ettevõtted nagu AirBnB, Atlassian, Cloudfare, eBay, Github, Kickstarter, Linkedin, Mapbox, Meetup, Reddit, Square, Squarespace, Twilio, Twitter, Wicker, Amazon, Box, Cisco, Dropbox, Evernote, Facebook, Google, Microsoft, Mozilla, Nest, Pinterest, Slack, Snapchat, WhatsApp ning Yahoo.

Eile avaldas eraldi üldsõnalise privaatsuse tagamist nõudva avaldusega kaudset toetust Apple´ile ka ettevõtte vihaseim konkurent nutiseadmete turul Samsung.

Apple´ile paistab vaidluses mitmeid lootuskiiri. Veebruari lõpus langetati ühe New Yorgis toimunud narkokuriteo kohtuasjas otsus, mille järgi Ameerika Ühendriikide justiitsministeerium ei saa sundida tehnoloogiafirmat Apple andma Föderaalsele Juurdlusbüroole (FBI) ligipääsu lukustatud iPhone'i andmetele. See võib olla aga Apple´i jaoks oluliseks pretsedendiks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles