Briti valitsus surus Facebooki põlvili (1)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Zuckerberg, Facebooki kaasasutaja
Mark Zuckerberg, Facebooki kaasasutaja Foto: SCANPIX

BBC andmetel peab Briti valitsuse surve alla sattunud sotsiaalvõrgustik Facebook muutma oma maksude tasumise süsteemi.

Kui varasemalt suunas ettevõte Suurbritannias teenitud reklaamitulu oma Iirimaa üksusesse, kus tänu madalale ettevõtete tulumaksumäärale asub Facebooki väljaspool USAd asuvate äride peakontor, siis nüüdsest hakatakse suurklientide reklaamikäibelt maksma makse Suurbritannias, kirjutas BBC.

Seejuures käis valitsus karistuseks varasemate kõrvalehoidumiste eest välja spetsiaalse 25protsendise maksumäära, mis on mõeldud neile ettevõtetele, kes üritavad erinevate skeemidega Suurbritannias teenitavalt käibelt mujal riikides makse maksta.

Tänu Iirimaa skeemi kasutamisele maksis Facebook Suurbritannias 2014. aastal vaid 4327 naela ettevõtte tulumaksu, kuigi tegu on ettevõtte jaoks ühe suurima turuga maailmas. Facebook annab Suurbritannias tööd 850 inimesele ning on ehitamas Londonisse uut kohalikku peakorterit.

BBC siseallikate andmetel on Facebook Briti valitsuse survele järele andnud ning juba viimas sisse vastavad muudatusi. Esmaspäeval teavitatakse kõiki suurimaid Suurbritannias  asuvaid kliente, et edaspidi esitab neile arveid Facebooki Briti üksus, mitte Iirimaa üksus nagu varem.

Kui suurtest lisasummadest jutt käib, on täpselt raske ennustada. Kuna Suurbritannia turu osa Facebooki käibest jääb alla 10 protsendi, ei ole ettevõttel seadusega ettenähtud kohustust kohaliku müügitulu suurust avalikustada. BBC andmetel tähendab muudatus maksuskeemist riigikassale miljoneid lisanaelu aastas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles