Foto: selline näeb meie Päike välja 5 miljardi aasta pärast (4)

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surev täht Kohoutek 4-55
Surev täht Kohoutek 4-55 Foto: ESA/NASA/

Euroopa kosmoseagentuur ESA värskelt uuendatud foto ühest surnud tähest peaks kujutama üsna täpselt seda, milline näeb välja meie Päike viie miljardi aasta pärast, mil see kosmoseajalukku kaduv täht on ammu varem ära küpsetanud ka Maa.

Selle foto planetaarsest udukogust nimega Kohoutek 4-55 on teinud Hubble’i teleskoobi kaamera, mis tegutses aastatel 1993 kuni 2009. Kuid ESA avaldas eile selle uuesti, kui oli kombineerinud omavahel kolm erisageduslikku fotot, mille kaamera tegi kahe tunni vältel.

Värvikas pilt toob hästi välja selle tähtedevahelises ruumis jõlkuva hiidtähe erinevad lainepikkused ja gaasid – punane tähistab gaasilist lämmastiku, roheline vesinikku ja sinine hapnikku.

Täht, mis hiljem muutus Kohoutek 4-55’ks, oli umbes sama massiga kui Päike ja see asub meist 4600 valgusaasta kaugusel.

ESA pakub selle fotoga inimkonnale kainestavat meeldetuletust, et viie miljardi aasta pärast näeb ka meie kodutäht välja umbes selline. «Eeldame, et see käitub samamoodi, nagu näha sellel fotol – paljastades välimiste kihtide väljapaisete vahel oma tuuma, mis jahtub aeglaselt ja muutub nähtuseks nimega valge kääbus.»

Kääbuse sära hääbub vaikselt ning selle energiapursked muutuvad järjest ebaregulaarsemateks.

2009. aasta 4. mail tehtud fotodel kujutatud taevakeha on saanud nime Tšehhi astronoomilt Luboš Kohoutec’ilt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles