Hiina plaanib hakata eraautosid kiibistamise abil jälgima

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina plaanib hakata kõigi eraautode liikumist kiibistamise abil jälgima. Pilt on illustratiivne.
Hiina plaanib hakata kõigi eraautode liikumist kiibistamise abil jälgima. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Hiina valitsus avalikustas pilootprogrammi, mille abil hakatakse vastava elektroonilise märgise abil jälgima Shenzheni linna busside ja veoautode liikumist, kirjutab Reuters.

Pilootprogrammi raames kinnitatakse 200 000 veoautole ja bussile RFID tehnoloogiat kasutavad märgised, mis annavad koos vastava liiklusjälgimisvarustusega reaal-ajas ülevaate nende sõidukite liikumistrajektooridest. Pikemas perspektiivis soovitakse märgistada ka kõik linnas liiklevad eraautod ning laiendada projekti üle Hiina, teatas Hiina valitsuse omanduses ettevõte CASC.

Projekti eesmärgiks on ametlikult liikluse kohta andmete kogumine, autonoomse juhtimise arendamine ning kuritegude ennetamine ja senisest efektiivsem lahendamine, samas tõstatab see ka olulisi privaatsusega seotud küsimusi riigis, mis on niigi tuntud kodanike jälgimise ja laialdase tsensuuri poolest.

Hiina autotootja Great Wall Motori tegevjuht Wang Fengying teatas, et kiidab valitsuse uue initsiatiivi heaks, kuna autode kiibistamise ja jälgimise abil oleks võimalik luua autoomanikele individuaalseid maksusüsteeme. Näiteks peaks tema ettepaneku järgi januste mootoritega autode omanikud maksma kõrgemat bensiiinihinda ning samuti tuleks kõrgemaid lisatasusid ja makse määrata nende autode omanikele, kelle sõidukite teatud perioodi kilometraaž ületab mingit paika pandud piirmäära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles