Samm edasi: uus X-tee vähendab digiallkirjade andmise vajadust

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Prozes / Postimees

Eesti alustas möödunud aasta lõpus üleminekut riigi infosüsteemide andmevahetusplatvormi X-tee kuuendale versioonile, mis teiste uuenduste seas võimaldab Eesti ja Soome alamatel asuda vaatama oma andmeid mõlema riigi e-riigis ning vähenema peaks ka vajadus riigiga suhtlemisel dokumente allkirjastada.

Üks peamine uuendus ongi võimalus piiriülesteks e-teenusteks ja digitaalse suhtluse paranemine. Soome on meie X-tee kuuenda versiooni juba kasutusele võtnud ja selle tulemusena tekib võimalus automatiseerida näiteks Soome ja Eesti maksuameti koostööd.

Uus versioon kasutab sõnumite autentsuse tõendamiseks Euroopa Liidu ühtse digistandardis eIDASes nimetatud e-templit, mis tähendab, et sõnumile lisatud kinnitus on kogu Euroopa Liidus mõistetav. 

Teisalt on uuenduste eesmärgiks vähendada nii dokumentide digitembeldamist kui digiallkirjastamist.

«X-tee abil saab protsesse automatiseerida ja vahetatavaid andmeid automaatselt digitempliga varustada, ehk puudub vajaduse inimese poolt dokumentide allkirjastamiseks,» selgitas portaalile tehnika.postimees.ee RIA (Riigi Infosüsteemi Amet) esindaja Rauno Veri.

Üleminek uuele X-teele käivitus möödunud aasta lõpust ja RIA loodab selle lõpule viia järgmise aasta keskpaigaks. Maksma läheb see üleminek 2,34 miljonit eurot, millest 1,91 miljonit eurot kannab Euroopa maksumaksja läbi Euroopa Regionaalarengu Fondi ning 0,43 miljonit siinsed maksumaksjad läbi riigieelarve.

Esimeses järgus said jagati üleminekurahasid X-tee 10 kõige kaalukamat liiget, kokku on selliseid aga 1104 ja nende pakutavaid e-teenuseid 2692.  Suuremad X-tee liikmed on hetkel selliste kõhedust tekitavalt müstiliste lühinimedega Eesti riigiasutused nagu SMIT, PRIA,  SOM, RMIT, HTM, KEMIT, MKM, RIK, aga ka vähe maalähedasemad Eesti Haigekassa  ja E-Tervise SA.

Investeeringute eesmärk on tagada infosüsteemidele turvaline internetipõhine andmevahetus ja luua eeldused, et vähendada dokumentide digitembeldamist ja digitaalset allkirjastamist ning tõsta X-tee andmevahetuse turvalisust infosüsteemides.

Nagu ikka, toob iga uus süsteem kaasa ka turvauuendusi ning ümberkorraldusi. Arvesse võetakse ka asjaolu, et kui X-tee võeti algselt kasutusele vaid riigiasutuste omavahelise info jagamiseks ja valimi elanikkonnale pakkumiseks, siis nüüdseks on selles saanud suhtluskanal ka eraettevõtetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles