Eestis saab kontaktivaba kaardimakse limiidiks nähtavasti 10 eurot (1)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prototüüp: Eesti ID-kaart on varustatud NFC-tehnoloogiaga
Prototüüp: Eesti ID-kaart on varustatud NFC-tehnoloogiaga Foto: Kuvatõmmis

Eesti on selle aasta jooksul kasutusele võtmas esimesi kontaktivabasid NFC-tehnoloogial põhinevaid makseterminale – ja kaarte ning tõenäoliselt saab ühe sellise makse ülempiiriks olema 10 eurot.

SEB Balti divisjoni kaardivaldkonna juhi Meelis Nurga sõnul jääb alla 10 euro praegu ligi 60 protsenti kõigist kaardimaksetest ning just see asjaolu saab olema määravaks ka kontaktivabade maksete ülempiiri seadmisel. Mujal Euroopas on selleks ülempiiriks 20-25 eurot, ütles Nurk ERRi tänases Terevisiooni saates.

Põhjus, mis Eesti muust Euroopast selle tehnoloogia kasutuselevõtul nii maha on jäänud, peitub Nurga sõnul selles, et välja tuleb vahetada nii makseterminalid kui pangakaardid ning see läheb pankadele omajagu maksma.

«Täna võib öelda, et 25-30 protsenti terminalidest on uuendatud,» märkis Nurk ja lisas, et sellest aastast tohibki VISA ja Mastercardi ettekirjutuse kohaselt vaid NFC-võimekuse terminale soetada.

Samamoodi vahetatakse järk-järgult välja kõigi klientide maksevahendid. «Samamoodi võib öelda, et kõik pangakaardid kolivad varem või hiljem mobiili,» märkis Nurk. «See on loomulik tehnoloogiline üleminek.»

NFC-maksete puhul pole tarbijal vaja teha midagi muud, kui liigutada oma NFC-kiipi ja antenni sisaldav pangakaart sama tehnoloogiat sisaldava kaardimakseterminali lähedale – vähemalt kahe-kolme sentimeetri kaugusele ning makse ongi PIN-koodi sisestamise vajaduseta teostatud.

Selline lähedus on vajalik hoidmaks ära kuritegusid, kus keegi paneb näiteks püsti terminali, mis hakkaks kinni püüdma raha möödujate pangakaartidelt.

Murrangulist hüpet kontaktivabadele maksetele üleminekul ennustas Nurk nii Eestis kui kogu Baltikumis veel sel aastal. Kogu Euroopas loodetakse kõik terminalid uute vastu välja vahetada aastaks 2020.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles