FBI ja Apple’i vaidlus võib saada piinliku lõpu – leiti eriti osav häkker

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple
Apple Foto: SCANPIX

FBI ja Apple’i vahel nädalaid kestnud tormiline vaidlus kurjategijate telefonide sisule ligipääsetavuse üle võib saada ootamatu lahenduse – nähtavasti on leitud häkker, kes suudab  paljukiidetud turvalisusega iPhone’i tootja abita lahti muukida.

Nimelt pöördus USA justiitsministeerium sellist sõnumit kandnud taotlusega kohtu poole kõigest 24 tundi enne kauaoodatud istungit, mille sisuks oli plaanitud Apple’i esindajate ülekuulamine seoses San Bernarino tulistaja Syed Rizwan Farooki lukustatud iPhone 5C juhtumiga. Taotluse sisuks oli sõnum, et FBI on suure tõenäosusega leidnud alternatiivsed meetodid, kuidas Apple’i abita surnud terroristi telefoni sisule ligi pääseda.  

Ministeerium väitis, et keegi kolmas osapool demonstreeris 20. märtsil FBI-le võimalikku meetodit Farooki iPhone'i lukustusest vabastamiseks. Nüüd olevat vaid vaja testida, kas plaanitud viisil telefoni avamine ei kahjusta selles leiduvat sisu. Kui kõik toimib, ei vajata enam Apple’i abi.

Ministeerium on testideks palunud aega 5. aprillini ja kui plaan ei õnnestu, siis jätkub hiljem ka kohtuvaidlus Apple’iga, kes on avalikult deklareerinud, et seadused ja riigivõim talle ei kehti ning klientide seadmete sisu ei avaldata uurimisorganitele ka juhul, kui selleks kliendiks on terrorist. Nimelt ei suutvat Apple teha sellist tarkvara, mis võimaldaks ligipääsu vaid ühele telefonile – see tähendab, et valitsus võib saada ligipääsu kõigile iPhone’idele.

Kohtunik Sheri Pym lükkaski kohtuistungi edasi ning peatas ka määruse, mis kohustas Apple'it uurimisorganiga koostööd tegema. 

Uudist kuulnud Apple korraldas kiirelt konverentskõne ajakirjanikele, kus andis juristide vahendusel teada, et tal pole õrna aimugi, kes on see kolmas osapool, kes FBI-l häkkimistööd teha aitab. Küll aga tahtvat Apple teada, kuidas ikkagi tema telefonide sisule ligi pääsetakse.

Justiitsministeeriumi taotlus on juba tekitanud asjatundjate vahelised arutelud uurimisorganite arvatust  kõrgematasemelise häkkimisoskuse üle.

FBI vastuseisul koostööle uurimisorganitega ei paista tegelikult olevat suurt seost tema klientide soovidega. Nimelt selgus Reutersi ja uuringufirma Ipsos hiljutise uuringu tulemustest, et klientide jaoks on palju olulisem telefonide kiirus ja odavus kui mure nende andmete turvalisuse pärast.

Vaid üks vastanu iga kümne kohta leidis, et turvalisus telefoni ostmise juures nende jaoks kõige olulisem. enim oluliseks pidasid kliendid aga seadme võimekust ja hinda. 1703 vastanud 60 protsenti vastas, et usaldavad Apple'it andmete kaitsmisel, sama näitaja iseloomustas ka teisi tootjaid.

Farook ja tema naine tapsid detsembris 14 inimest ja hukkusid hiljem mõlemad.

Vaata justiitsministeeriumi taotlust:

DoJ motion to vacate hearing by Roberto Baldwin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles