Uber ja Eesti võivad alustada üleilmset koostööd (3)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Plouffe, Taavi Rõivas ja  Marek Helm kohtusid täna USA-s
David Plouffe, Taavi Rõivas ja Marek Helm kohtusid täna USA-s Foto: Tauno Tõhk

Eesti riik ja sõidujagamisteenus Uber võivad alustada üleilmselt koostööd, mis ei pruugi piirduda vaid  teineteise moraalse toetamisega, vaid tähendada ka reaalset ühistegevust näiteks maksesüsteemide väljaarendamisel.

Ameerika Ühendriikides visiidil olev peaminister Taavi Rõivas ning maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm kohtusid täna Uberi strateegiadirektori ja juhatuse liikme David Plouffe'iga, et arutada justnimelt võimalikke rahvusvahelisi koostööpunkte selle teenusega.

«Plaanime koostööd mitte ainult Eestis, vaid tegelikult ka laiemalt. Uberi jaoks on Eesti kindlasti üks paremaid näiteid, mida nad saavad tuua eeskujuks mitmetes teistes riikides,» ütles Taavi Rõivas pärast kohtumist Postimehe tehnikaportaalile.

Eestis Uberiga juba tihedat koostöös alustanud maksuameti juht Marek Helm tegi aga Plouffe’ile ettepaneku, et miks ei võiks olla Eesti see riik, mis aitab kõigi teiste riikide jaoks need maksud kokku koguda, mida Uberi  vahendusel teenitakse. Helm on varem kirjeldanud, et maksu- ja tolliamet võiks olla sellise keskkonna looja ja ülevalpidaja - sõltumata sellest, kus riigis teenust pakutakse.

«Rääkisime täna sellest, et Eesti mudelit võiks kasutada laiemalt. Tõepoolest, ma tahan küll loota, et Uber suhtub sellisesse ettepanekusse positiivselt,» märkis Taavi Rõivas. «See on hea näide, kuidas maksuamet mõtleb laiemalt, kui vaid vahetud ülesanded - otsib lahendusi, kuidas Eestile laiemalt tulu tuua.»

David Plouffe ja Taavi Rõivas (foto: Tauno Tõhk)
David Plouffe ja Taavi Rõivas (foto: Tauno Tõhk) Foto: Tauno Tõhk

Peaministri sõnul rääkis Uber Eestist tänasel kohtumisel ülivõrdes. «Küllap on selleks ka hea põhjus, kuna Eesti on erinevalt paljudest teistest riikidest välja öelnud, et jagamismajandus ei ole mitte ainult tuleviku- vaid juba praegu ka olevikumajandus. Selle asemel, et tekitada riigi poolt mingisuguseid bürokraatlikke takistusi, on mõistlik ajaga kaasas käia,» lisas Taavi Rõivas.

Peaministri sõnul imponeerib Eesti avatud suhtumine uutesse majandusharudesse ja majandamise viisidesse Ameerikas väga selgelt.

Eesti parlament on asunud menetlema ühistranspordiseaduse muudatusi, mis legaliseerivad jõustumisel kokkuleppeveod. Muudatuste jõustumise ajaks on plaanitud aasta keskpaik.

«Loodan, et see seadus saab enne suve parlamendis vastu võetud. Kui me seda teeme, siis võime olla uhked, et käime ajaga kaasas ja loome võimalused ka sellistele majandusharudele, mida mõned aastad tagasi veel ei eksisteerinud,» kommenteeris eelnõu Taavi Rõivas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles