Häkkerite uueks sihtmärgiks on vigaselt kirjutajad (2)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netflixi kasutajad on üheks rünnakute sihtmärkideks
Netflixi kasutajad on üheks rünnakute sihtmärkideks Foto: MIKE BLAKE/REUTERS

Nagu häkkerite vägagi eripalgelistest rünnakutest veel küllalt poleks – nüüd on hüppeliselt võetud sihtmärgiks inimesed, kes kiirustamisest või teadmatusest tingituna tuntud veebikeskkondade aadresse valesti sisse toksivad.

Küberturvalisuse ettevõtte Endgame uuringu tulemustest selgub, et koguni 300 väga tuntud portaali – nagu Netflix, YouTube ja Google – külastada soovivad inimesed on hooletuse tõttu langenud pettuse ohvriks.

Milles seisneb kurinahkade trikk? Nad registreerivad endale domeene, mis on kirjapildilt originaalile vägagi sarnased ja erinevad sellest vaid mõne tähemärgi võrra – näiteks googgle.com, googlw.com ja netflix.om – neist viimane kannab Omaani rahvusliku domeenitunnust.

Ka kujunduselt on avanevad veebilehed sarnased tegelikule portaalile, kuid sisaldavad pahavara ning ning kui kasutaja neis keskkondades end autoriseerib, rändavad kõik tema isiklikud andmed – sealhulgas pangakontoga seotud info - otse kurjategijate kätesse.

Näiteid registreeritud domeenidest
Näiteid registreeritud domeenidest Foto: Endgame

Tihti on sellistele veebilehtedele sattumise tagajärjeks siiski ka pehmem «karistus» näiteks automaatne suunamine sobimatu sisuga saitidele või reklaamlehtedele. Ette on siiski tulnud ka juhtumeid, kus kasutajate arvutitesse on installitud pahavara, mis nende arvuteis korralikku laastamistööd on teinud.

Eriti sagedaseks on Endgame’i raporti kohaselt muutunudki just Omaani veebitunnuse kasutamine petturite seas. 

Allikad: TNW, The Times

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles