Mobiilioperaatorid langetavad oluliselt rändlusteenuste hindasid ELis

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telia Eesti logo.
Telia Eesti logo. Foto: Telia Eesti

Eesti mobiilsideoperaatorid viivad alates 30. aprillist rändlustasud kooskõlla Euroopa Liidu uuenevate nõuetega ning ELis reisijatele langeb praegusega võrreldes mitu korda kõneminutite, SMSide ja mobiilse interneti hind.

Maikuu algusest jõustuv roamingregulatsioon kehtestab mobiilsideteenustele ühtsed hinnad ja need hakkavad kehtima kõikidele Euroopa Liidu mobiilsideoperaatoritele.  

Näiteks Telia klientidele maksab sellest kuupäevast väljahelistatud kõne minut Euroopa Liidu riikides reisides 5 senti, vastuvõetud kõne minut 1,14 senti ning saadetud SMS 2 senti. Kasutatud megabaidi hind hakkab maksma samuti 5 senti.

Täpselt samamoodi maksab Tele2 klientidele väljuv kõne ühest Euroopa Liidu riigist teise 5 senti minuti eest, samas sissetuleva kõne minuti hinnaks saab Tele 2 puhul 1,4 senti. SMSi saatmine maksab Tele2 klientidele samuti 2 senti ning üks megabait mobiilset internetti maksab ELi riigis viibides 5 eurosenti. Hindadele lisandub käibemaks.

Tegu on niisiis hinnakirjade vastavusse viimisega Euroopa Komisjoni rändlushindade regulatsiooniga.

Telia Eesti kõneside valdkonna juhi Leila Leebeni sõnul hakkavad Telia klientidele kehtima tegelikult odavamad hinnad, kui tegelikult regulatsioon nõuab. «Kui keskmine klient kasutab täna Euroopas rännates ühes päevas 30 megabaiti mobiilset andmesidet ja räägib telefoniga 20 minutit, on sellise kliendi arve umbes 9,8 eurot. Uue regulatsiooni kohaselt on sellise keskmise kliendi arve 2,5 eurot, nii et vahe on märgatav,» sõnas Leeben.

Jaanuaris tõi Telia Eestis turule pakkumise, mis võimaldab klientidel kasutada mobiilset internetti Eesti hindadega veel kuues välisriigis. Nimelt saavad alates 20. jaanuarist kõik Telia Mobiilse elu era- ning ärikliendid mobiilse andmeside teenuseid kasutada kõigis Baltimaades (Eesti, Läti, Leedu)  ja Skandinaavia riikides (Soome, Rootsi, Taani, Norra) Eestis kehtiva hinnakirja alusel ning ilma rändluse lisatasudeta. Seetõttu on jaanuaris jõustunud pakkumine klientide jaoks isegi parem kui aprillis jõustuv regulatsioon.

Samas on Telia klientidel võimalik reisides endiselt kasutada päevalagesid, mis garanteerib, et mobiilse interneti kasutamine välisriigis ei välju kunagi kontrolli alt.  Päevalae teenusega saab kindlates riikides igas päevas kasutada 100 MB internetti kindla fikseeritud tasu eest. Vaikimisi on päevalaeks 100 MB, kuid päevalae täitumisel saab mahtu lihtsasti juurde tellida.

Euroopa Komisjoni otsuse kohaselt kaovad rändlustasud Euroopa Liidu riikide vahel täielikult alates 15. juunist 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles