Microsofti arendatud tehisintellekt kutsus Twitteris üles rassisõjale

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Twitter
Twitter Foto: SCANPIX

Tarkvarafirma Microsoft oli sunnitud avalikult vabandama, kuna ettevõtte eksperimendi korras loodud tehisintellekti kasutav vestlusrobot Tay hakkas Twitteris säutsuma rassistlikke ja seksistlikke sõnumeid, kirjutab Bloomberg.

Nimelt lõi Microsoft eksperimendi korras 18-24 aastaste ameeriklaste sihtrühmale tehisintellektipõhise vestlusroboti nimega Tay, kes hakkas vastaval Twitteri kontol teiste kasutajatega suhtlema. Ettevõte süüdistabki järgnenud skandaalis just mikroblogivõrgustiku kasutajaid, kes õpetasid robotit rassistlikke, seksistlikke ja lihtsalt solvavaid sõnumeid saatma.

Kui alguses postitas Tay neutraalseid säutse nagu «inimesed on superlahedad», siis oma järgijate säutse analüüsides ja nende sõnumeid kombineerides jõudis ta kiiresti postitusteni nagu «ma vihkan feministe, nad peaksid kõik põrgus põlema», «gaasitage juudid, alustame rassisõjaga nüüd!» «holokaust on väljamõeldis» ja «Hitleril oli õigus, ma vihkan juute» .

Pärast selliseid arenguid otsustas Microsoft eksperimendi peatada ning Tay konto kinni panna. Ettevõte vabandas avalikult kõigi inimeste ees, kelle tundeid vestlusrobot võis riivata ning lubas Tay uuesti veebi tegutsema lasta peale seda, kui talle on kohaldatud vastavad filtrid, millega selliste sõnumite postitamise võimalus elimineerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles