Vaata, millised on maailma väärtuslikumad sõidujagamisettevõtted

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uberi toetaja Pariisis
Uberi toetaja Pariisis Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

Kuigi Hiina transpordivahendusrakendus Didi Chuxing on kindlustamas 1,5 miljardi dollari suurust investeeringut, mis tõstab ettevõtte väärtuse investorite silmis 25 miljardile dollarile, on maailmaturu liidri Uberi väärtus siiski üle kahe korra suurem, kirjutab Quartz.

Hiina hiiglaslikul turul on Uber hoidmas liidri Didi Chuxingi järel pika vahemaaga teist kohta. Didi Chuxing, algse nimega Didi Kuaidi moodustati eelmise aasta alguses kahe Hiina taksovahendusettevõtte (Didi Dache, mille pearahastajaks oli internetifirma Tencent ning Kuaidi Dache, mille suurinvestoriks oli internetikaubamaja Alibaba) ühinemisel. Sõidujagamisrakendus tegutseb rohkem kui 400 Hiina linnas ning väidetavalt suudab kasumit teenida neist juba rohkem kui sajas.

Võrdluseks - Uber tegutseb märtsi lõpu seisuga Hiinas 40 linnas ning põletab meeletu tempoga (ametliku teate järgi miljard dollarit aastas) raha, et kiirelt edasi laieneda. Ettevõtte tegevjuht Travis Kalanick on tunnistanud, et suur osa mujal riikides teenitud kasumist paigutatakse Hiinasse, aasta lõpuks loodab ettevõte kohal olla vähemalt sajas linnas.

Uberi väärtus hinnati eelmise aasta lõpus toimunud rahastusvoorus 62,5 miljardile dollarile. Ettevõtte Hiina üksus kaasas üle miljardi dollari vahendeid, millega tõusis selle hinnanguline väärtus kaheksale miljardile dollarile.

Wall Street Journali andmetel on kohe lõppemas aga ka Didi Chuxingi järjekordne rahastusvoor, milles osalesid Tencent ja Alibaba. 1,5 miljardi suurune investeering peaks ettevõtte hinnangulise väärtuse tõstma 25 miljardile dollarile.

Pärast Uberit ja Didi Chuxingi on suur hulk tühja maad ning kolmandalt kohalt ettevõtete arvestuses leiab Uberi kodumaise konkurendi Lyfti, mille väärtuseks hinnatakse 5,5 miljardit dollarit. Seejuures on oluline märkida, et Didi Chuxing ja Lyft sõlmisid mullu kokkuleppe, mille järgi teevad ettevõtted mitmetel turgudel koostööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles