Eestis käivitus ärirahastusportaal ettevõtetele

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bondkick
Bondkick Foto: Kuvatõmmis

Eesti turul alustas tegevust ärirahastusportaal Bondkick, mis on ühelt poolt suunatud laenuvajadusega ettevõtjatele ja teiselt poolt investeerimisvõimalusi otsivatele rahastajatele.

«Näeme oma klientidena eelkõige neid Eesti ettevõtteid, kelle jaoks on ligipääs tänasele institutsionaliseeritud laenuturule liiga kallis või aeganõudev ja keeruline või mõlemat korraga. Meie juures võivad investoritelt laenurahastust taotleda ka korteriühistud,» ütles ettevõtte juhatuse liige Valentin Ivanov.

Tema sõnul soovib Bondkick pakkuda investorite tuge ennekõike ettevõtetele, kes on teenimatult tähelepanuta jäänud – neile, kelle äri on end juba turutestides tõestanud ja kes vajaksid teinekord vaid väikest tõuget, et jõuda järgmisesse liigasse.

«Meie juurde on muuhulgas oodatud ka ettevõtted, kes muidu kaaluksid enda rahastamiseks küllaltki kulukate võlakirjaprogrammide korraldamise sisseostmist. Paljud meie laenutooted on võlakirjadega sarnased. Lisaks saavad soovijad teha ka kinniseid ja suunatud laenuprojekte vaid enda valitud investoritele,» selgitas Ivanov.

Investoritele ei seata geograafilisi piiranguid, kuna rahavajadus ja rahapakkumine ei pruugi geograafiliselt kokku langeda. «Soovime lähiajal laieneda Suurbritanniasse ja Hispaaniasse ning pikemas vaates kogu Euroopasse.»

Bondkicki pakutavad laenud on lühiajalised – kuni aastased. Nende põhiosa tasutakse perioodi lõpus. Laenutaotluse koostamisel on võimalus ise valida, kas ta soovib intressid tasuda igakuiselt või samuti aastase laenuperioodi lõpus. Selle kõrval on võimalik taotleda ka ühe- kuni viieaastast tavapärast igakuiste intressi ja põhiosa maksetega ärilaene.

Mis puutub laenu intressi, siis selle kujunemisel on kaks võimalust. Juhul, kui ettevõttel on kindel soov laenuintress ise määrata, saab seda teha laenutaotluse sisestamisel ja laenutaotlus avalikustatakse fikseeritud intressiga. Juhul, kui ettevõte intressi ise määrata ei soovi või ei oska, kujuneb intressimäär oksjoni käigus. See tähendab, et taotletava laenu intress ei ole fikseeritud ning laenutaotlusest huvitatud investorite vahel toimub vähempakkumine intressimäärale.

Laenutaotluste rahastamine sõltub investorite hinnangust taotlevale ettevõttele ja laenutaotlusele. Bondkick ise laenutaotluste osas seisukohta ei võta, selle asemel kasutatakse sõltumatute krediidiriskihindajate hinnanguid. Minimaalne laenusumma on 15 000 eurot.

AS Bondkick kuulub Suurbritannia samanimelisele emaettevõttele, mille omanikeringi kuuluvad kolm Briti, üks Rootsi ja mitu Eesti ettevõtjat. Briti omanikest on Fergus Elder töötanud juhtivatel kohtadel JP Morganis, UBSis ja ANZis, Chris Pelly on tehnoloogiasektori suunaga rahvusvaheline VC ettevõtja, Kurt Pakendorf 25-aastase kogemusega Londoni äriadvokaat, Hillar Loor aga Rootsi IT-ettevõtja.

Eesti-poolsete omanike hulgas on lisaks asutajatele Valentin Ivanovile ja Aadu Ojale ning võtmetöötajatele, ka Margus Linnamäe (investeeringute hulka kuulub ka Eesti Meedia) ja Indrek Rahumaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles