Teletornis püstitati täna mobiilse interneti kiirusrekord (1)

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elisa raadiosidevõrkude valdkonna juht Kristo Kork näitab teletornis testitulemusi
Elisa raadiosidevõrkude valdkonna juht Kristo Kork näitab teletornis testitulemusi Foto: Aivar Pau

Elisa tõstis Huawei andmesidetehnoloogia abil Teletorni testjaamas täna mobiilse interneti kiirused esmakordselt Eestis 600 megabitini sekundis, mis antakse avalikku kasutusse kohe, kui turule jõuavad selliseid kiirusi toetavad mobiilsed seadmed.

Elisa kasutas täna testimisel LTE 4G sageduste - 800, 1800, 2100 ja 2600 MHz – ühendamist, mis võimaldaski saavutada maksimaalselt 600 Mbit/s suuruse allalaadimiskiiruse.

Elisa raadiosidevõrkude valdkonna juht Kristo Kork ütles teletornis täna testitulemusi kommenteerides, et tegelikuks kiiruseks saavutati isegi 620 megabitti sekundis. «See oli üllatus meile endalegi.»

Tema sõnul liigutakse nüüd täiendavate sagedusribade suurendamise tulemusel laboritingimustes kiiruseni 1 Gbit/s.

Elisa juhatuse liige, tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli ütles, et Elisa on teel 4,5G võrgu avamiseni. «Täna testisime koos Elisa võrgupartner Huaweiga võrgutehnoloogiat, mis võimaldab nelja edastussageduse ühendamisel viia mobiilse interneti kiirused kuni 600 megabitini sekundis ning järgmisel testil käesoleval aastal tahame jõuda päris 4,5G-ni ehk kuni ühegigaste kiirusteni,» andis Polli ülevaate Elisa plaanidest.

Polli märkis, et Elisa püstitab suve alguseks Tallinnasse ja selle lähiümbrusse esimesed tugijaamad, kus on ühendatud kolm edastussagedust ning mis tõstavad kliendile kiirused kuni 375 megabitini sekundis. 

«Kuni 375-megabitist kiirust võimaldavad tugijaamad avame piirkondades, kus klientide poolt kasutatavad mobiilse interneti mahud on suurimad, näiteks Muugal,» selgitas Polli. «Sageduste ühendamine võimaldab tõsta kliendile kiiruseid, kuid samas juurde luua ka kasutusmahtusid.»  

Polli jagas ka selgitusi, milleks üldse täna veel ulmeliselt kiirena tunduvat mobiilset internetti klientidele tarvis läheb.

«Maailm liigub suunas, kus tehnoloogia areneb tempokalt ning kuuldavasti planeeritakse 2018. aastal Lõuna-Koreas toimuvatest taliolümpiamängudest teha näiteks 360 kraadi ülesvõte ja otseülekanne,» rääkis Polli. «Taolisel viisil ülesvõetud mängude vaatamisel on just sellised kiirused abiks parima elamuse saamiseks, mida siin teletornis täna testime.»

Aastaks 2018 on turul ka piisavalt nutiseadmeid, mis toetavad uusimaid tehnoloogiaid ja kiiruseid.  «Kui vaadata tänast seadmeparki, siis kuni 450-megabitiseid kiiruseid toetavaid telefone on turul saadaval kuus: Huawei P9, Samsung Galaxy S6 Edge Plus, Samsung Galaxy S7 ja S7 Edge, Samsung Galaxy Note 5 ning Sony Xperia X Performance,» ütles Polli. «Lisaks on lähiajal turule jõudmas LG G5 ja HTC M10.»

Uued ja suuremaid kiiruseid võimaldavad võrgutehnoloogiad toovad parema kasutuskogemuse igale kliendile, sest netimahud suurenevad ja keskmised kiirused kasvavad. Samas võimaldavad need ka erilahendusi, nagu näiteks 4K ja 8K videostriimimine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles