Galerii ja video: jagamismajanduse pooldajad avaldasid Toompeal meelt (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu esisele platsile kogunesid hommikul mitme jagamismajanduse ettevõtte töötajad ja toetajad, et tunnustada sõidujagamise legaliseerimise teele asunud parlamenti.

Kell 9.30 oli Lossi platsil mõnikümmend Eesti Jagamismajanduse Seltsi liiget sellistest välismaiste nimedega Eesti ettevõtetest nagu GoWorkaBit, Fundwise, Jobbatical, Shipitwise, Taxify, Toitla, Wisemile, Autolevi, Uber Estonia, Bondora ja Crowdestate.

Meeleavaldusele kogunenud kandsid muu hulgas plakateid kirjadega «UUS MAJANDUS =  UUS MAJANDUSKASV» ja «SIIN TÖÖTAB MAAILMA UUENDUSMEELSEIM PARLAMENT».

Uber Eesti juht Enn Metsar ütles tänasel meeleavaldusel Postimehele, et Eesti ja Leedu on Euroopa mastaabis jagamismajanduse legaliseerimisel kindlalt esirinnas.

«Nagu ka täna näeme, siis sõidujagamine on alles algus. See on lihtsalt valdkond, mis on kõige kiiremini alustanud. Samas näeme, et meiega on liitunud selliste valdkondade esindajad nagu rahandus, toitlustus ja töövahendus,» märkis Metsar. «Täna algav on esimene samm, sellepärast me siin olemegi, et seda kõike toetada.»

Metsari sõnum neile, kes on otsustanud meelt avaldada jagamismajanduse vastu, on, et riigikogu menetluse käigus arutatakse kindlasti kõiki aspekte, mida erinevad osapooled välja toovad. «Nüüd ongi õige aeg diskuteerida. Selge on see, et kohta on kõigile ja konkurentsitingimustes kõik parandavad oma pakkumisi.»

Koondatu sai tööd

Meeleavaldusel osalenud sõidujagaja Andres ütles, et praegu ei ole teenuse kvaliteedis enam mingisugust vahet tavataksodel ja sõidujagajatel – autod on puhtad ja korralikud, hinnad on mõistlikud, tellimine ja maksmine on mugav ning linn on selge.

«Inimesed, keda mina olen oma kolm aastat vana Fordiga sõidutanud, on kõik rahul,» ütles juht. «See on väga hea võimalus endale juurde teenida või ka täiskohaga tööd tehes lisavõimalus.»

Andrese sõnul on ta ise Tallinna tavaliiklejana sõitnud 15 aastat ning sõidujagamise valis ta seepärast, et koondati oma eelmisest töökohast ja kuni uue leidmiseni on sõitjateveoga tegelemine talle ideaalne lahendus. «Nii kaua, kui tegelen uue töö otsimisega, tegelen ka sõidujagamisega.»

Mis puutub tavataksode juhtidesse, siis arvas Andres, et neil tuleks eelkõige oma teenuse kvaliteeti kasvatada, küll siis tulevad ka sõitjad.

Majandus läbipaistvaks

Jagamismajanduse seltsi esindaja Sander Ganseni sõnul tuldi toetusseisakut pidama, kuna Eesti majanduse huvides on valdkonna kiire reguleerimine.

«Jagamismajandus võimaldab inimestel paremini rakendada oma olemasolevat vara, loob kümnetele tuhandetele inimestele võimaluse paindlikuks teenistuseks ning suurendab läbipaistvust majanduses,» ütles Gansen.

Keskpäeval kogunevad Toompeale sõidujagamise vastasele meeleavaldusele Eesti taksojuhid, kes peavad sõidujagamist kõige tavalisemaks piraattaksonduseks.

Riigikogu suurde saali jõudis täna ühistranspordiseaduse muutmise eelnõu, mis legaliseerib jõustumisel Uberi, Taxify ja teiste sõidujagamisteenuste tegevuse. Mitu ministeeriumi ja klassikalised taksoettevõtted on eelnõus näinud vastuolusid ja ebavõrdset kohtlemist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles