Google’it ähvardab Euroopas järjekordne hiigeltrahv

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i rakenduste kaust Samsungi telefonis
Google'i rakenduste kaust Samsungi telefonis Foto: Aivar Pau

Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Verstager ähvardab tehnoloogiahiid Google’it tolle Androidi operatsioonisüsteemiga seonduvalt konkurentsivastaste reeglite rikkumiste eest miljarditesse ulatuva trahviga.

Vestageri etteheidete kohaselt võib Google nõudna telefonitootjatelt ja mobiilioperaatoritelt tema enda loodud rakenduste kausta eelinstalleerimist ning kahjustada sellega teiste rakendustetootajate õigusi, vahendab WSJ.

Google teenib Androidi telefonidesse paigaldatud rakendustes – nagu näiteks Maps, Otsing ja Gmail - kuvatavalt reklaamist aastas 11 miljardit dollarit, kogu Google’i online-reklaamimasina aastakäibeks on koguni 67 miljardit.

Euroopa Komisjon ja Google on juba aastast 2010 vaidlemas ka selle üle, et viimane reklaamib otsingutulemustes eelistatult enda veebipoe teenuseid.

Iga süüdistuse jõustumine võib tähendada trahvinõuet, mille suuruseks on 10 protsenti ettevõtte aastakäibest. See tähendaks kummagi menetluses oleva süüdistuse puhul seega Google’i puhul summat 7 miljardit dollarit.

Androidi platvormiga varustatud telefonid moodustavad USA turust 59 protsenti, Euroopas on see näitaja koguni 71.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles