Telia klientidele avanevad samuti mobiilimakse võimalused

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telia Eesti juht Dan Strömberg.
Telia Eesti juht Dan Strömberg. Foto: TeliaSonera

Eesti suurim telekommunikatsiooniettevõte Telia Eesti on otsustanud samuti turule tulla oma mobiilimaksete lahendusega, mis võimaldab poodides ja teenindusasutustes tarbitava eest tasutud summad lisada igakuisele mobiiliarvele.

«Töötame mobiilse rahakoti loomise kallal. Kasutame selleks avatud lähtekoodiga platvormi,» ütles Telia Eesti juhatuse esimees Dan Strömberg.

Strömbergi sõnul on ettevõte lahendusega hetkel testimise faasis ning turule tullakse lahendusega veel sel aastal.

Plaani realiseerumine annaks Eesti turul mobiilimaksetele korraliku hoo sisse. Esimese kvartali lõpus ulatus Telia mobiilside klientide arv 863 000-ni, mida on ligi 30 000 võrra enam kui möödunud aastal samal ajal.

Möödunud nädalal käivitas sama teenuse Telia konkurent Tele2 koostöös juba valmis mobiilse rahakoti lahendusega Worapay. Hetkel on Tele2 klientidel võimalik mobiilselt maksta 35 söögikohas ja kaupluses.

Oma mobiilset rahakotti on loomas ka Eesti idufirma Paytailor - selle nimega mobiilirakendus seob mobiilimaksed inimese pangakontoga ning on hetkel kasutatav enam kui 10 Eesti kaupluses.

Mobiiliga maksmiseks tuleb valitud tehnoloogiast lähtudes kaupleja juures asetada telefon kas vastava maksetähise lähedale (NFC-tehnoloogia) või skaneerida rakenduse vaates olles kaameraga sisse sellel kuvatud QR-kood.

Kõik Eestis väljastatavad uued pangakaardid ja makseterminalid on samuti NFC-võimekusega, seega läheb peagi pankade, startuppide ja telkode vahel maksete teostamise turul tõsiseks rebimiseks.

Tele2 tegevjuht Argo Virkebau ei teinud eelmisel nädalal mingisugust saladust, et Tele2 soov on liikuda finantsteenustesse ja hakata pankadele konkurentsi pakkuma.

«Otsime lisateenuseid, mida oma suurele kliendibaasile pakkuda ning näeme, et m-maksed on mugav alternatiiv teistele makselahendustele. Tulevikus võtame sihi liikuda selles suunas, et pakkuda m-makseid ka teiste operaatorite klientidele,» sõnas Virkebau.

 «Meie prognoos on, et aastal 2020 on Tele2 vahendatud m-maksete summa 100 miljonit eurot. Kogu jaekaubanduse m-maksete summa võiks Eestis aastaks 2020 olla miljard eurot,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles