Antarktika jää alt avastati suur ennenägematu järv (1)

Riin Aljas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktika
Antarktika Foto: Erakogu

Teadlased on põnevil, sest miljoneid aastaid isoleeritud veekogus võib elada täiesti unikaalseid liike.

Jääalused järved on teadlastele tõelised maiuspalad, sest neis võivad leiduda unikaalsed organismid,  mida mujalt ei leia. Jää tõttu arenesid nad miljoneid aastaid täielikus isolatsioonis.

Antarktika suurima jääaluse järve tiitlit kannab edasi 240 kilomeetri suurune Vostoki järv ning uus järv on sellest rohkem kui poole väiksem. Samas asub äsja leitud järv urimisjaamale palju lähedamal, mistõttu on see uurimiseks hea materjal, ütles järve avastanud uurimisrühma liige, ülikooli Imperial College London teadlane Martin Siegert väljaandele New Scientist.

Uurimisrühm märkas järve satelliitpildilt, kui avastas, et Antakrtika läänerannikul ilmestavad teatud alal jääd sarnased vaod nagu teiste seniavastatud järvede kohal. Just seetõttu usuvadki nad, et tegu on järvega. Et see on viimane läbiuurimata Antakrtika osa, püsivad polaaruurijad põnevas ootusärevuses. Praegu on vaja veel ametlikku kinnitust.  

Kui kinnitus saadakse, annab see Siegerti sõnul polaarteadustele korraliku tõuke edasi, eriti just jääaluste järvede uurimise juures. Kuna uus järv on uurimisjaamale küllaltki lähedal, on uurijatel lihtsam keskenduda järve bioloogiale avastamaks seninägematuid liike. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles