Troojalased nakatasid Saksa tuumajaama arvutisüsteemi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gundremmingeni tuumajaama pealüüs.
Gundremmingeni tuumajaama pealüüs. Foto: rwe.com

Münchenist loodes asuva Gundremmingeni tuumajaama operaator, börsil noteeritud ettevõte RWE avastas, et tuumajaama B-ploki arvutid olid nakatunud pahavaraga.

2008. aastal tuumajaama paigaldatud arvuteis leiti mitu nakkust, sealhulgas programmid W32.Ramnit ja Conficker. Mõlemad on nn troojalased, mille abil varastatakse Windowsi operatsioonisüsteemi kasutavaist arvuteist faile, kasutajatunnuseid, salasõnu jms.

Reutersi teatel siiski suurt kahju pole sündinud, sest arvutisüsteem oli Internetist eraldatud, seega ei saanud pahavara peremehed mingit infot võrgu kaudu varastada.

Lisaks leiti tuumajaama arvutivõrgust eraldi seisvates arvutites ja teisaldatavatel kõvaketastel mitut sorti viiruseid ja muud pahavara. RWE teatel kavatsetakse nüüd infoturvalisuse tagamiseks reegleid karmistada.

RWE uurib parasjagu asja koos Saksa föderaalse infoturbeametiga BSI.

Viirusetõrjefirma F-Secure ekspert Mikko Hypponen ütles Reutersile, et pahavaraga nakkused kriitilistes infrastruktuuriettevõtetes on üllatavalt sage nähtus. Seni ei ole asi eriti ohtlik kuni jaama konreetselt ei rünnata, lisas ta.

Hypponeni sõnul rääkis ta hiljuti ühe suure Euroopa lennukitootja esindajaga, kelle sõnul tuleb lennukite arvuteid alatasa Androidi pahavarast puhastada. Seda põhjusel, et lennukimeeskondadel on kombeks oma mobiile lennuki USB-pesadest laadida. Ehkki Androidi viirused ei nakata lennuki enda op-süsteemi, töötavad need USB pesad nakkuskolletena, nakatades järgmise laadimaasetatud telefoni.

2013. aastal ründas arvutiviirus nakatunud USB mälupulga kaudu USA ühe elektrijaama turbiinide kontrollisüsteemi. Ründe tulemusel oli elektrijaam kolm nädalat rivist väljas. Juhtumist andis teada USA sisejulgeolek Homeland Security.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles