Eesti mälu saab nüüd ühe klõpsuga kätte

Riin Aljas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhiivid on nüüd arvutis olemas.
Arhiivid on nüüd arvutis olemas. Foto: Urmas Luik

Muuseumikogude ja arhiivide materjalidele saab ligi oma kodulaua tagant.

Aprilli lõpus avasid Eesti raamatukogud ühise mäluasutuste ühisotsingu portaali E-varamu, millega saab korraga otsinguid teha raamatukogudes, muuseumides ja arhiivides. Praeguseks leiab sealt üle 11 miljoni objekti.

Pannes otsingusse näiteks «Tartu», saab korraga kätte suure hulga vanu fotosid, mida suur osa inimesi tõenäoliselt varem näinud ei ole. Samal ajal võib otsingust leida viited ka näiteks Tartus toimunud kontsertide lindistustele ja lingid Tartu-teemaliste videote asukohale. Teisisõnu saab paari sekundiga teada, kus sinu soovitud arhiivmaterjal asub või seda juba ise veebist vaadata. 

«E-varamu esimese etapi teostumine on tähelepanuväärne. See, et erinevates andmekogudes peituv teave muutub lugeja või uurija jaoks hõlpsamini leitavaks ning ta ei pea enam sooritama otsinguid paljudes erinevates portaalides, on kaasaja kiires ja muutuvas maailmas väga oluline,» ütles Tallinna Ülikooli Akadeemilise Raamatukogu direktor ja ELNET Konsortsiumi juhatuse liige Andres Kollist.

E-varamu juurde pääseb SIIT

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles