Tervis 3.0 – maailmas käivituvad uue põlvkonna virtuaalkliinikud, Eesti on isepäine (2)

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Postimees

Mitmes maailma edumeelses riigis on alanud uue põlvkonna tervishoiusüsteemide katseprojektid, mille abil saab pikalt ennustada inimeste terviseriske ja ravivajadusi, mitte kulutada metsikuid summasid  tagajärgede lappimisele. Eestit me nende riikide seas aga ei näe.

Tegelikult on inimeste terviseandmeid juba aastakümneid digiteeritud ja praegugi teevad seda näiteks nutikellad, mis jälgivad kandja südametööd ja tehtud samme. Tulevikulahendus on aga see, et need lihtsad andmed liidetakse märgatavalt keerulisemate ja mahukamate tervishoiusüsteemide, geeniandmebaaside, haigekassa ja miks mitte ka sotsiaalvõrgustikega.

Pärast andmete koondamist, töötlust ja analüüsi on tulemuseks iga inimese personaalne tervisekonto. Just see loobki aluse uuteks, põnevateks ja kasulikeks võimalusteks, mille kallal maailma tehnoloogiagigandid, meditsiiniasjatundjad ja riigid praegu töötavad.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles