Depressiooni kiire ravi on võimalik ka «pilves» olekuta (1)

Riin Aljas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka noortel võib esinda probleeme vaimse tervisega.
Ka noortel võib esinda probleeme vaimse tervisega. Foto: Scanpix/Panther Media

Avastus: ketamiiniga saab depressiooni ravida ka selle kurikuulsate kõrvalefektideta.

Ketamiini, Special K või ketakat suur osa inimesi esialgu ravimitega ei seostaks, sest Eestis on see aine tuntuse saavutanud pigem ecstasy-tüüpi klubinarkootikumina. 2000.aastate teises pooles avastasid aga teadlased, et ketamiinil on ka depressiooni leevendav efekt. Osa eksperte ütleb lausa, et tegu on vaimse tervise valdkonna viimase 50 aasta ühe olulisema avastusega, sest erinevalt antidepressantidest mõjub ketamiin kohe: üks veeni süstitud ketamiiniannus võib kuue tunniga saavutada sama efekti kui kuunädalane antidepressantide kuur. Teisalt on ketamiini pahupooleks kõrvalmõjud ja klubidroogile omane «pilves olek».

Sel nädalal avaldasid aga Marylandi meditsiiniülikooli teadlased ajakirjas Nature uuringu, mis näitas, et depressiooniravis ei ole võtmekoht ketamiinil endal, vaid pigem ainel, mis avaldub siis, kui organism ketamiini omandama hakkab. Nii avastasid nad hiirte peal tehtud katsetest. Kui sama seaduspära kehtib ka inimeste puhul, mõjutaks see üle maailma ligi 350 miljonit inimest, keda see haigus kimbutab. Nimelt saaks nad depressioonile kiire leevenduse, ent sealjuures ilma «pilves» tunnet tekitavate kõrvalmõjudeta. Seda enam, et ketamiin on aidanud neid inimesi, kellele antidepressandid ei mõju.

Just neil põhjustel tegelevad ketamiiniuuringutega praegu paljud vaimsele tervisele keskendunud teadlased. Katsed leida ketamiini raviomadustega ent kõrvalmõjudeta ravimit pole seni õnnestunud. Suuresti just seetõttu, et pole selge, kuidas ketamiin täpselt ajus tegutseb.

Selle teada saamiseks uurisid Marylandi ülikooli teadlased põhjalikult hiirte reaktsiooni ketamiinile ning avastasid, et enamik ravivõimet tuleb konkreetsest ketamiini omandamise käigus vallanduvast ainest (2R,6R)-hürdoksünorketamiin ning kõrvalmõjusid seda ainet saanud hiirtel ei tekkinud. Nüüd plaanivadki teadlased tulevikus seda ainet inimeste peal katsetada. Uuringu juhtivautori, Marylandi ülikooli neuroteadlase Todd Gouldi sõnul läheb aga aastaid, enne kui ravimit reaalselt kasutada saaks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles