Euroliidu andmekaitsereform toob hiigeltrahvid

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andmete kaitse võib olla peavalu.
Andmete kaitse võib olla peavalu. Foto: SCANPIX

Ettevõtjatel on aega kaks aastat, et oma andmekogud Euroopa Liidu värskete nõuetega vastavusse viia, repressioonivahendina kummitab kümnete miljonite suurune trahv.

Aprilli keskpaigas võttis Euroopa Parlament vastu andmekaitse üldmääruse, mis annab tarbijate kätte kontrolli oma andmete kasutamise ja talletamise üle, vahendab Äripäev. Andmekaitse reformi üks eestvedajatest Viviane Reding avaldas Twitteris, et ELi kodanike jaoks on tegemist ajaloolise võiduga.

Advokaadibüroo LEXTAL vandeadvokaat, Tartu Ülikooli andmekaitseõiguse lektor Mari Männiko juhtis tähelepanu kahele punktile: «Uuenduslikena tuleb rõhutada õigust olla unustatud ning alaealiste andmete töötlemisel sotsiaalmeedias vanema nõusoleku nõude kehtestamist.» 

Teiseks on uuel määrusel oluline mõju ka andmetöötlejate igapäevategevusele ning isikuandmete töötlemisega seonduv halduskoormus suureneb oluliselt, kuna uus määrus kehtestab andmekaitse regulatsiooni rikkumise eest väga kõrged trahvimäärad: kuni 20 000 000 eurot või 4 protsenti aasta käibest – sõltuvalt sellest, kumb on suurem.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles