Maailma suurima arvutitootja kohal hõljuvad tumedad pilved

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenovo ThinkPad X1 Carbon
Lenovo ThinkPad X1 Carbon Foto: Liis Treimann

Hiina elektroonikatootjat Lenovo ootavad personaalarvutite ja nutiseadmete äri allakäigu tõttu kehvad ajad, kirjutab Wall Street Journal.

Maailma suurima PC-tootja arvutite tarne kukkus uuringufirma IDC andmetel esimeses kvartalis 8,5 protsenti. Tegu oli neljanda järjestikuse languskvartaliga. Seni on Lenovo müüginumbrite vähenemisele vastanud agressiivse kulude kärpimisega, kuid nüüd on kätte jõudnud hetk, mil kannatama hakkavad ka ettevõtte marginaalid.

PC-turu langus on kestnud juba aastaid, mistõttu on Lenovo juba mõnda aega lootnud kasvu nutiseadmete tootmise laiendamisest. Kuigi ettevõte suutis viimastel aastatel murda peamiselt kiirelt kasvanud koduturu toel maailma suurimate nutitelefonide tootjate hulka, on ka see kasvuvõimalus end ettevõtte jaoks tänaseks ammendanud. IDC andmetel kukkus Lenovo nutitelefonide tarne esimeses kvartalis lausa 42 protsenti.

Seda põhjustasid kaks olulisemat faktorit. Esiteks on maailma nutitelefonide turg saanud küpseks ehk esimest korda nutitelefonide ajaloos olid nende müüginumbrid maailmas käesoleva aasta esimeses kvartalis languses. Teiseks toodab Lenovo peamiselt soodsa ning keskmise hinnaklassi seadmeid, kus konkurents on tootjate vahel kõige suurem ning marginaalid kõige väiksemad.

Lenovo aktsia hind on käesoleval aastal langenud juba kolmandiku võrra ning analüütikud prognoosivad sellele ka edasist langust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles