Venemaa viib ainsana inimesi kosmosesse veel vähemalt aasta

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sojuzi kosmoseraketi start 28. aprillil Vostotšnõi kosmodroomilt
Sojuzi kosmoseraketi start 28. aprillil Vostotšnõi kosmodroomilt Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Venemaa on olnud aastast 2011 ainus maailma riik, kelle teenuseid kasutavad kõik agentuurid inimeste toimetamiseks rahvusvahelisse kosmosejaama, ja nii jääb see veel vähemalt aastaks.

NASA sõlmis küll 2014. aastal lepingud kahe eraettevõttega  - Boeingu ja SpaceX-iga – mehitatud lendude tagasitoomiseks USA pinnale, kuid esimesed sellised testlennud saavad aset leidma alles järgmise aasta lõpus.

SpaceX on nimelt teatanud, et plaanib esimesed mehitamata testlennud oma Crew Dragon kapsliga korraldada 2017. aasta alguses ning kui kõik hästi läheb, siis aasta teisel poolel toimetada kosmosesse juba inimesi.

Boeingu asepresident Leanne Caret teatas aga sel nädalal investoritele, et lükkab oma esimesed mehitatud testlennud aastasse 2018. Algseks sellekohaseks plaaniks oli detsember 2017.

NASA lõpetas oma kosmosesüstikute programmi aastal 2011 ning maksab sellest ajast Roscosmosele oma astronautide toimetamiseks kosmosejaama selle Sojuz-rakettidega. Üks selline lend maksab NASAle 70 miljonit dollarit ning lepingutega oma eraettevõtetega loodetakse see summa alla tuua 58 miljoni peale.

Allikas: The Verge

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles