Psühhotroopseid seeni saab kasutada depressiooniravis

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühhotroopsed seened.
Psühhotroopsed seened. Foto: Evert-Jan Daniels/AFP

Värske uuring näitas, et seente kasutamine oli ohutu ja efektiivne. 

Hallutsinogeensetest seentest võib kasu olla depressiooni ravimisel, vahendas täna ajakirja Nature veebileht. See on oluline leid, sest depressiooni käes kannatab üle maailma ligi 350 miljonit inimest ja uusi ravivõimalusi otsitakse pidevalt.

Londoni Imperial College’i teadlased andsid 12 deprerssioonis inimesele psilotsübiini, mis on psühhotroopsete seente oluline koostisosa. Kõik osalejad kannatasid depressiooni käes juba üle 15 aasta ning varasemad ravid antidepressantide ja elektrišokiraviga näol polnud tulemust andnud. Pärast nädalat psilotsübiinikuuri näitasid patsiendid aga juba paranemise märke ja kolme kuu jooksul oli neil depressioon kadumas.

Uuringu juhtivautori, neurofarmakoloog Robin Carhart-Harrise sõnul on see praegu kasutusel olevaid ravivõimalusi arvestades märkimisväärne tulemus. Kasvõi seetõttu, et enamlevinud antidepressantide raviedukus ulatub pahatihti vaid 20% lähedale.  

Siiski sõnasid uuringu autorid Nature'i vahendusel, et nende eesmärk pole depressioonis patsiente seeni sööma panna, pigem näitavad nad lihtsalt, et sellist ravi on sisuliselt võimalik kasutada. «Näitasime, et saame neile  psilotsübiini anda ja see on ohutu,» ütles Carhart-Harris.

Ohutuse küsimus on oluline, sest psühhotroopsed seened kuuluvad illegaalsete narkootikumide sekka. Neid nähakse sageli samas kategoorias koos heroiini ja kokaiiniga. Nii korraldati uuring väga karmide reeglite järgi, et patsientide võimalikke terviseriske vältida.

Varem on psilotsübiini mõju uurinud ka USA teadlased, vaadates seda depressiooni-, ärevushäirete- ja vähiravi kontekstis. Londoni teadlaste uuring on aga esimene, mis uuris konkreetselt depressiooni ravimist.

Viimastel aastatel on üha enam katsetatud ka peonarkootikumina tuntud ketamiini võimalikke raviomadusi, senised katsed on olnud lootustandvad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles