Jagamismajandajad: õigusruum on segane

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal.
Kristen Michal. Foto: SCANPIX

Majandusministeeriumi teatel ei teadvat eile minister Kristen Michaliga kohtunud jagamismajandusega tegelevate ettevõtete esindajad pahatihti, millised seadused ja nõuded nende tegevusele kehtivad ning see takistavat selliste firmade toimimist.

"Ettevõtted tõstsid olulise teemana lauale õigusselguse küsimuse, kuna hetkel ei ole teatud juhtudel selge, millises õiguslikus raamistikus jagamismajanduse ettevõtted tegutsevad ja millised on neile kohandatavad nõuded eri sektorites,» seisab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teates.

Seetõttu soovisid ettevõtjad ministrilt, et riigi seatud tõkkeid võiks nende tegevusel ja tööl vähem ees olla ning ka allesjäävad peaksid selgemad olema. Lisaks arvasid ministriga kohtunud ettevõtjad, et nende tarvis võiks luua  olemasolevate kõrvale uue ja paindlikuma ettevõtlusvormi.

Lubadus reguleerida ülereguleeritust

Minister Michal lubas jagamismajandusega tegelejatel aidata turule pääseda, kuid tema selgitus seaduste lihtsustamise osas polnud paraku selgemate killast ja kõlas nii: «Meie lähenemine on ülereguleerimise vältimiseks reguleerida vajaduspõhiselt ja koostöös sektori ettevõtjatega.»

Küll aga lubas minister probleemide mõistmiseks käivitada juba sel nädalal uuringu. Hiljem selgus, et see ongi juba eile käivitatud.

Ministriga käisid kohtumas kodukokkasid ühendav cateringteenus Toitla,  parklakohtade jagaja Barking, osaluspõhine ühisrahastusplatvorm ettevõtete finantseerimiseks Fundwise, sotsiaalse transpordivõrgustik Wisemile, erivajadustega inimeste teenuste pakkuja Helpific, tööriistade jagaja ja rentija RentMarket, lühiajaliste tööde turuplats GoWorkAbit ja inimeselt-inimesele autorendi teenus Autolevi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles