Nokia nutitelefonid tulevad taas

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia peakontor Espoos
Nokia peakontor Espoos Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO/AFP

Nokia mobiiltelefonide kuulsusrikas ja ajalugu on saamas järje – kaubamärgi kasutamise litsentsi järgmiseks kümneks aastaks sai täna ettevõte nimega HMD Global Oy, mis asub tootma Androidi platvormil töötavaid nutitelefone ja tahvleid.

HMD Global on Soome ettevõte, mida juhivad Nokia ja selle kaubamärgi valdaja Microsofti veterantöötajad Arto Nummela ja Florian Seiche.  Juuni lõpuks omandab HMD Microsoftilt õigused nii Nokia nime kui teatud disainielementide kasutamiseks.

Microsofti toodetud Nokia nuputelefonid pole turult ka vahepeal kadunud olnud, Telia e-poes müüakse neid hetkelgi vähemalt viit mudelit. Microsoft müüs täna aga needki õigused maha – 350 miljoni dollari eest Foxconn’i tütarettevõttele FIH Mobile.

Nii viimatimainitud kui HMD Global on teatanud jõudude ühendamisest, et asuda tootma Nokia kaubamärgi all nii nuputelefone, nutitelefone kui tahvleid juba selle aasta lõpus. Järgneva kolme aasta jooksul plaanivad nad tootmise taaskäivitamisse investeerida 500 miljonit dollarit. HMD saab seega Nokia kaubamärgi kasutamise õigused ning tootmisega asub tegelema FIH Mobile.

Nokia esindaja saab olema HMG Global’i juhatuses ning ettevõttele jääb õigus jälgida kaubamärgi kasutamise nõuetekohasust.

«Tänane päev tähistab uue põneva peatüki algust Nokia kaubamärgi kasutamisel tööstusharus, kus Nokia tähendus on tõeliselt ikooniline. Selle asemel, et Nokia naaseks ise telefonide tootmise juurde, asub mobiile ja tahvleid tootma HMD ja see omakorda tõstab Nokia brändi väärtust maailmaturul,» märkis Nokia Technologies president Ramzi Haidamus.  

Nokia mobiiltelefonide tootmise seitsme miljardi eest ostnud Microsoft selleks kulunud summad maha kandnud ning loobunud ka Lumia nutitelefonide uutest tootearendustest.

Allikas: Nokia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles