Veerandsada aastat tagasi jõudsid Eestisse mobiilside ja kohvertelefonid

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NMT telefonid
NMT telefonid Foto: Erakogu

Võib tunduda uskumatuna, aga veel 25 aastat tagasi puudusid meie elust kõned vabas looduses, SMS-sid, e-kirjad ja veebilehed. Info liikus suust-suhu, juhtme otsas kaugekõnesid pidades, kuskil teadeteagentuuris  oli vist töös ka teletaip ja laevadel morseaparaadid. Tavatelefoni järjekorras tuli olla aastaid. Siis juhtus aga midagi. Midagi, mis kandis sõnumit «tule, osta ja helista kohe».

Aasta oli 1991, kui sündis Eesti-Soome-Rootsi (vastavalt Eesti Telekom, Telia ja Sonera) ühisettevõte Eesti Mobiiltelefon ning nimele kohaselt sai see hakkama millegi siinmail enneolematuga  - hiliskevadel avati Eesti esimene mobiilsidevõrk.

Veelgi enam – äsja oli avanenud ka maailm reisimiseks ja lisandus võimalus helistada reisides Põhjamaades, Baltimaades ja ka Venemaa lähialadel. Kuidas see samm nüüdseks meie elu on muutnud, teame kõik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles