Näotuvastustehnoloogia paneb rahva mässama

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki lisatakse kuus üle 10 miljardi foto.
Facebooki lisatakse kuus üle 10 miljardi foto. Foto: Jeff Chiu/AP

Kuus üle 10 miljardi uue foto saav Facebook pakub automaatset näotuvastusteenust, sakslased ja iirlased on aga osa sellest teenusest keelustanud.  

Nii vahendas Novaator Kristjan Porti tehnikakommentaari. Põhjus peitub selles, et näotuvastus võib osasid inimesi solvata, teisalt pakub näotuvastus uskumatuid võimalusi.

Venemaalt leiab värske näite, kui veebruaris levis meedias lugu noormehest, kellel ei tahtnud juhusliku sündmuse käigus kohatud neiu enam meeltest ununeda ja ta kasutas telefoniga tehtud fotot, et otsida neiu andmeid sotsiaalmeediast. See õnnestus tänu uuele tarkvarale, mis tuvastab õige näo umbes 70-protsendilise tõenäosusega ja pakub vaatajale kümmekond sarnast kandidaati.

Teisalt on sellest saanud ka inimeste tüütamise, maniakaalse jälitamise ja kättemaksu tööriist. Näiteks on otsitud sotsiaalmeediast juhuslikke inimesi, korraldatud rünnakuid pornograafilise pildimaterjalil olijatele ja kardetakse, et kauplused hakkavad profileerima poekülastajaid nende isikliku elu põhjal.

Loe põhjalikku kommentaari SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles