Marsilt avastati iidsed tsunamid

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mars.
Mars. Foto: /AP

Avastus näitab, et miljoneid aastaid tagasi võis Marsil ikkagi vesi olla. 

Satelliitandmed viitavad sellele, et kunagi kujundasid Marsi maastikku Chryse Planitia ja Arabia Terra piirkonnas kaks hiiglaslikku tsunamit. Avastuse teinud USA teadlased usuvad, et hiidlaine võis põhjustada asteroidi või komeedi kukkumine ookeanidesse. Nii pidid lained Marsil möllama vähemalt kolm miljonit aastat tagasi, ajal kui Mars oli veel soojem ning seal leidus vett. Praegu on punane planeet seevastu külm ja kuiv ning asteroidi kukkumine tekitaks lainete asemel lihtsalt suure tolmuse augu.

Siiski on teadlased juba ammu uskunud, et Marsi põhjapoolkeral võis olla ookean. Kindlalt pole aga ookeani olemasolu väidetud, sest konkreetset rannikujoont pole teadlased seni suutnud tuvastada. Tsunamide uuring võib aga sellele probleemile veidigi lahendust pakkuda, sest tsunamid – eriti kui neid esines korduvalt – võisid rannikujoont kulutada ja selle märkamatuks muuta.

Ehkki võimalikud tsunamid avastati koos, lahutas neid tegelikkuses mitu miljonit aastat. Kui esimene tsunami mõjutas pigem maa laineid, siis teise tsunami ajaks oli Mars juba nii palju külmem, et laine jõudis liikumise ajal ära külmuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles