Taavi Kotka Jaapanile: tegite kohutava ID-kaardi süsteemi (7)

Aivar Pau
, tech journalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Kotka
Taavi Kotka Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti kõrge riigiametniku, majandusministeeriumi asekantsleri Taavi Kotka hinnangul on suurriikide digitaliseerimispüüdlused tihti vaid sisutühjad sõnakõlksud ning halvimaks selliseks näiteks on Eesti eeskujul tehtud Jaapani ID-kaart.

«Oleme hästi uhked selle üle, et aitasime Jaapanil teha nende MyNumber süsteemi - juurutada isikukoodi ja ID-kaarti. Kui nad sellega lõpuks välja tulid, siis mina ütlesin välja, et «mina teid küll pole aidanud, sellepärast, et see tulemus oli kohutav, mis te tegite»,» sõnas Taavi Kotka tänasel Tallinnas peetaval Digikonverentsil.

«Kas mõistlik inimene paneks kaardi peale koduse aadressi?! Nagu kolite, on vaja uut kaarti, või tõmbate musta markeriga maha ja kirjutate midagi uut peale,» lisas Kotka.

Suurriigid jätavad endale infoühiskonda luues Kotka hinnangul vastamata mitmele olulisele küsimusele. «Kui küsida, miks ja mis eesmärgil - kas näiteks era- ja avalik sektor koos toimima panna või efektiivsust saavutada, siis on isegi Saksamaa BundesTagi saadikud sellele küsimusele vastamisega hätta jäänud,» jätkas Kotka.

Kotkal jätkus mõtteid ka teiste riikidega seoses. Eesti suurimaks kopeerijaks nii sõnades kui tegudes nimetas Kotka Aserbaidžaani. Kui Suurbritannia ei võta kasutusele isikukoodi, siis ei sisenevat ta Kotka hinnangul iial infoühiskonda. Rõõmuga vaatavat ta idanaabri suunas - kui see jätkab samal suunal (viide korruptsioonile), siis ei saa see iial arenema kõrgtehnoloogiliselt.

Kotka sõnul on Eesti maailma näidanud, et e-riik on võimalik, ja nüüd pole Eestil vaja enam maailmale midagi anda vaid ainult võtta.

«Muu maailma jaoks paistab see pigem olevat haip, et teeks ka midagi IT-s. Meie ei saaks aga ilma IT-ta toimida, kuna oleme nii väike riik,» sõnas ta.

Eesti peakski Kotka hinnangul kasutama ära, et teised riigid ei suuda veel aastaid või aastakümneid meiega võrreldes midagi samaväärset saavutada.

Taavi Kotka ja peaminister Taavi Rõivas olid esimesed eestlased, kes said mullu oktoobris Jaapani majandusministrilt Akira Amarilt isikliku MyNumber kaardi. Minister Amarist sai toona omakorda värske Eesti e-resident.

«Mul on hea meel, et Jaapan on astunud otsustava sammu 21. sajandi digiühiskonna alustala loomisel läbi unikaalse isikukoodi loomise ja et Eesti kogemused ja teadmised ID-kaardist leiavad järgimist,» ütles Amariga kohtunud peaminister Taavi Rõivas ja tunnustas Jaapanit nende digitaalse isikutunnistuse MyNumber projekti eduka alguse puhul.

Jaapani sotsiaalkindlustuse ja maksude süsteemi MyNumber 12-kohalised koodid ongi seotud majapidamistega.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles