Sead teevad hiinlased nägijaks

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigade sarvkesti kasutatakse seetõttu, et viiruste tõenäosus on nende puhul väiksem kui teiste loomade sarvekesti siirdades.
Sigade sarvkesti kasutatakse seetõttu, et viiruste tõenäosus on nende puhul väiksem kui teiste loomade sarvekesti siirdades. Foto: CHINA DAILY/REUTERS

Sarvkesta haigust saab ravida nii, et inimese sarvkest asendatakse sea omaga.

Viiendik maailma pimedatest inimestest elab Hiinas, kokku on seal oma nägemise kaotanud üle kaheksa miljoni hiinlase. Pooltel juhtudest on hiinlased nägemise kaotanud just sarvkesta haiguse tõttu ning kuigi sarvkesti on võimalik siirdada, ei jätku inimeste sarvkesti kõikidele ootajatele.  Mullu andis aga Hiina valitsus rohelise tule sigade sarvkestade kasutamiseks, kirjutab BBC.

Ehkki protseduur võib kõlada alguses üllatuslikult, on sigade ja inimeste sarvkestad tegelikult väga sarnased. Kuigi katseid on tehtud ka teiste loomade sarvkestadega (kasutades kanu, lehmi, parte, kitsi, ahveja lambaid), kandsid just sigade sarvkestad kõige väiksema tõenäosusega viiruseid, mistõttu otsustati just nende kasuks.

Praeguseks on tehtud juba üle 200 sea sarvkesta siirdamise operatsiooni.  Üks neist 200 patsiendist on turvamees Wu Pinggui, kes kaotas nägemise silma lennanud putukast tekkinud põletiku tagajärjel. Arstid asendasid aga tema sarvkesta sea omaga ning 24 tundi pärast operatsiooni hakkas tema nägemine paranema. Tohtrite sõnul peaks nägemine täielikult taastuma juba 2 – 3 nädala jooksul  

Kuigi hiinlased on  operatsioonide suhtes optimistlikud, muretseb osa arste, et uue tehnoloogia kasutamisega ollakse liiga rutakad, sest ei ole veel teada, missuguseid tagajärgi võib sea sarvkest pikas plaanis tuua. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles