42 protsenti eestlastest kasutab litsenseerimata tarkvara

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilte suudab arvuti ära tunda tänu tehislikele närvivõrkudele.
Pilte suudab arvuti ära tunda tänu tehislikele närvivõrkudele. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Vaatamata turvariskidele ja küberrünnaku ohtudele kasutab Eestis litsentsimata tarkvara 42 protsenti arvutikasutajatest, selgub BSA | The Software Alliance vastvalminud uuringust Global Software Survey.

Uuring – Seizing Opportunity Through License Compliance – leiab, et Eestis polnud 2015. aastal personaalarvutitesse installeeritud tarkvarast korrektselt litsentsitud 42 protsendil. Võrreldes 2013. aasta tulemustega on resultaat langenud viie protsendiühiku võrra, teatas BSA.

«Väga suur osa ettevõtete juhtkonnast ja IT-juhtidest ei tea täielikult, mis tarkvara nende äriühingute arvutisüsteemides leidub või pole nad teadlikud sellest, kas see tarkvara on litsentseeritud,» BSA | The Software Alliance esindaja Eestis, vandeadvokaat Kaido Uduste.

Sellega võtavad aga tavakasutajad ja ettevõtted endale suuri riske, sest küberrünnakute ja litsentsimata tarkvara kasutamise vahel on väga tugev seos ning pahavaraga nakatumise tõenäosus suur.

Pahavarast tulenevate tagajärgedega tegelemise kulud võivad aga osutuda ootamatult kõrgeks. Ainuüksi 2015. aastal läksid küberrünnakud ettevõtetele maksma kokku 400 miljardit dollarit.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles