Testi Digitargaga: Arilyn pakub rikastatud reaalsust

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skänni reaalsust ja avasta maailma teisiti. Proovi seda Digitarga peal.
Skänni reaalsust ja avasta maailma teisiti. Proovi seda Digitarga peal. Foto: Hardi Keerutaja

Viimasel ajal on palju juttu olnud virtuaalreaalsusest. "Aga kujutage korraks ette, kuidas oleks, kui see reaalsus, mis on meie ümber, oleks virtuaalreaalsusele ehitusmaterjaliks," kirjutab Hardi Keerutaja sinu moodi tehnoloogiaportaali Digitark külalisblogis.

Pildid ja videod oleksid justkui kleebitud tänavanurkadele, metsatukkadele, majadele, autodele, kaevuluukidele, kirjutab Hardi Keerutaja Digitargas. See on reaalsus, mida me juba tunneme ja millele on lisatud midagi veel. Reaalsus koos interaktiivse meediaga koos, käsikäes, täiesti lahutamatud.

Just sellise esmapilgul uskumatu näiva imeasja on valmis meisterdanud soome äpiarendustiim Arilyn. "Valmis" on siin jutumärkides, sest see tundub alles millegi suure algusena.

Skänni reaalsust

Arilyn laseb kuhuiganes tõsta pildi või video. Seda rakendust saab kasutada nii, et sul on telefonis või tahvlis kaamera avatud. Arilyn skännib seda, mida läbi kaamerasilma näeb ja kui ta tuvastab, et seal on video, siis ta hakkab seda mängima.

Nii on võimalik kaameraga käia näiteks kunstinäitusel, kus maali skännides, hakkab mängima video maali taustalooga, kus kunstnik räägib töö tagamaadest ja tehnikatest. Ajakirja esikaant "pidlistades" hakkab rääkima kaanestaar, mida käesolevast numbrist lugeda võib.

Uus hoomamatu ruum

Need on näited juba tehtud asjadest, aga see, mis veel sellest kasvada võib, on hoomamatu. Arilyn tekitab uue ruumi. Virtuaalreaalsuse ruumi, mis on lingitud reaalsusega.

Saame ehitada maailma maailma peale, uue kihi. Kuidas oleks, kui jalutaks vanalinnas ja kuuleksime lugusid majade ajaloost, kunagisest elukorraldusest? Meil võiks olla kaasas kummituslugusid pajatav Jüri Kuuskemaa personaalse giidina meie valitud ajal, kasvõi kesköötunnil, kui taevas sirab täiskuu.

Kõige suuremat potentsiaali näevad muidugi kõikvõimalikud digitaalsed turundajad, kes saavad uue kanali oma sõnumit kommunikeerida. "Elus võib juhtuda kõike ja peamiselt mitte midagi," ütleb prantsuse kirjanik Michel Houellebecq oma romaanis "Platvorm".

Nutiajastu annab võimaluse olla kuskil mujal, kus on parasjagu huvitavam ja toimub rohkem. Arilyn teeb siiski midagi teistmoodi. Ta viib küll eemale, videode ja piltide, interaktiivse meedia maailma, aga see on otseselt seotud päris reaalsusega.

Testi Telia esinduses või siinsamas:

Lae alla Arilyni äpp ja skänneeri seda reklaami!
Lae alla Arilyni äpp ja skänneeri seda reklaami! Foto: Digitark

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles