NASA «puhub» täna oma kosmosemaja täis (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täispuhutav moodul BEAM puhutakse täna kosmoses täis. Astronautide majana kasutatakse seda järgmised kaks aastat.
Täispuhutav moodul BEAM puhutakse täna kosmoses täis. Astronautide majana kasutatakse seda järgmised kaks aastat. Foto: Bigelow Aerospace

Täna alates kella ühest saavutab oma täissuuruse rahvusvahelisse kosmosejaama saadetud täispuhutav astronautide «maja» BEAM.

BEAM ehk Bigelow Expandable Activity Module on NASA-le kuuluv moodul, mille ülesanne on kosmosesse elamiskõlblikku ruumi juurde tekitada. Idee on lihtne: transportimise ajal võtab moodul kosmoselaevas vähem ruumi, ent juba kosmosejaama jõudes pakub see täispuhutuna astronautidele rohkem elu-ja tööruumi. Kui kokkupakituna jääb BEAMi pikkus 1,8 meetri lähedale ja laius 2,4 meetri juurde, siis täispuhutuna on see palju suurem: 16 m3 ruumi, 4 meetrit pikkust ja 3,2 meetrit läbimõõtu. BEAMi elueaks hinnatakse umbes kaks aastat. 

Kokkupakitult lennutati BEAM kosmosesse juba 8. aprillil, täna kella ühe paiku hakati aga maja täis puhuma. 

Foto: NASA 
Foto: NASA Foto: NASA

Täispuhutavate kosmoselaevade ja moodulite idee on vana ja pärib 1960ndatest. Sellist disaini pakuti kasutamiseks nii avakosmoses kui ka Kuul ja planeetidel.

Kontseptsiooni põhimõte seisneb selles, et mehitatud mooduleid saab muuta palju odavamaks, asendades traditsioonilise metallist korpuse elastse kileriidega. Kile puhutakse täis orbiidil või planeedil.

Kokkupanduna võib moodul olla väga kompaktne ja kerge, seda saab toimetada orbiidile suhteliselt väikese kanderaketiga. Loomulikult esineb ka hulk tehnilisi probleeme: näiteks peab korpus olema tugev ja rebenemiskindel, et pakkuda kindlat kaitset mikrometeoriitide ja juhuslike kahjustuste eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles