Kui palju Zika viirus maailmale maksma läheb?

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur osa otsestest kuludest läheb püüule viiruse vastu võidelda ja seda levitavad sääsed kontrolli alla saada.
Suur osa otsestest kuludest läheb püüule viiruse vastu võidelda ja seda levitavad sääsed kontrolli alla saada. Foto: Leo Correa/AP

Praeguste hinnangute järgi 3,5 miljardit dollarit, ent kust me seda teame?

Maailmapanga hinnangul ei lähe Zika viirus kalliks maksma üksnes sündimata lastele vaid Lõuna-Ameerika riikide majandusele tervikuna. Viiruse hinnasildile kirjutab Maaimapank umbes 3,5 miljardit USA dollarit ning seda pelgalt 2016.aasta jooksul, kirjutab briti väljaanne The Conversation.

Kuidas see number aga saadi ning mismoodi arvutada Zika või Ebola kulusid? Üldiselt kujunevad need summad välja erineva valdkonna rahasid kokku liites, sinna kuuluvad: otsesed kahjud, tootlikkuse vähenemine, surmad ning haiguse vältimisest tulenev mõju.  

Zika puhul läheb näiteks suur osa otsestest kuludest püüule sääski kontrollida. Brasiilias võitleb viirusega ka sõjavägi.

Tootlikkuse vähenemist saab mõõta haigeks jäänud inimeste kaudu, kes tööle ei jõua. Maailmapanga hinnangul nakatub tänavu  Zika viirusesse umbes neli miljonit inimest. Kuna neist jääb otseselt haigeks umbes viiendik, eeldab pank, et Lõuna-Ameerika ja Kariibimere piirkonnas jääb vähemalt nädalaks töölt eemale umbes 750 000 inimest.

Surmade puhul kasutatakse majandusanalüüsides laialt levinud «eluhinna» mõistet, mis arvutatakse selle põhjal, kui palju on ühiskond valmis maksma selle eest, et inimest elus hoida. See number erineb uuringuti suuresti, kui näiteks USA transpordiamet hindab ühe elu väärtuseks üle üheksa miljonit dollarit, siis näiteks keskkonnaagentuuride puhul on see vähem – 7,4 miljonit.

Viimaks tekitab kulusid ka tõsiasi, et suur hulk inimesi üritab haigusest eelmale hoida. See tähendab, et viiruse levialadele reisib vähem inimesi, vanemad ei julge lapsi kooli saata jne. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles