Vaata, kuidas tegelikult rämpstoidu kaloreid arvutatakse (5)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalorite mõõtmiseks tuli burger purustada ja teatud ainetega segada.
Kalorite mõõtmiseks tuli burger purustada ja teatud ainetega segada. Foto: LEHTIKUVA/TASA

Laborianalüüsid näitavad, et Big Mac-is on kaloreid ligi 200 võrra rohkem, kui väidetud. 

Tech Insider lasi Colombia ülikooli teadlastel laboris välja uurida, kui palju kaloreid ikkagi rämpstoidust saab. Selleks kasutavad teadlased kalorimeetrit. Kõigepealt kaalutakse toit ära, seejärel purustatakse see koos kindlaks määratud koguse veega kannmikseris ning segatakse mineraalõlidega. Kogus pannakse «veeämbrisse», kus arvuti juba temperatuuri ja teiste näitajate põhjal kalorikoguse arvutab. Vaata protseduuri loo lõpus asuvast videost.

Selgus, et toitudes on sageli rohkem kaloreid, kui firmad ise märgivad, ent vahel ka vähem. Näiteks on Starbucksi frappuccino's ametlikult 510 kalorit, laboritest näitas kalorite arvuks aga 476. Seevastu McDonaldsi sõpradele toob eksperiment halvemaid uudiseid, sest suurtes friikartulites on tegelikult 510 kalori asemel 594 kalorit ning Big Mac-is veelgi rohkem: firma on kalorite arvuks märkinud 540, ent laboritest tuvastas hoopiski 702 kalorit. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles