Eksootilise Mauritiuse minister eestlastele: mida te veel ootate!? (1)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etienne Sinatambou, Mauritiuse innovatsiooniminister
Etienne Sinatambou, Mauritiuse innovatsiooniminister Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Aafrika ja India vahel keset ookeani asuval eksootilisel saareriigil Mauritiusel on aastaid ametis kommunikatsiooni ja tehnoloogia valdkonna eest vastutav minister. Sel nädalal Tallinna külastanud minister Etienne Sinatambou tegi meie ärimeestele ettepaneku vallutada ühiselt Aafrika IT-turg.

«Mauritius on Aafrikale sama, mis Eesti Euroopale. Eesti soovib olla ja tõenäoliselt juba ongi number üks IT-riik Euroopas. Mauritius aga paigutub esikohale peaaegu igas Aafrika indeksis,» ütles Etienne Sinatambou Postimehele.

Näiteks üleilmse ITK-indeksi edetabelis on Mauritiuse reiting viimase viie aastaga kasvanud 25 protsenti ja Aafrikas ollakse jätkuvalt esikohal. Küberturvalisuse poolest on riik ÜRO andmeil maailmas koguni üheksandal kohal.

«Olen kindel, et Eesti ja Mauritius võiksid olla väga head partnerid sisenemaks ühiselt Aafrika IT-turule. Mauritiusel on Eesti IT-ettevõtetele pakkuda palju eeliseid. Me oleme näiteks väga paljude Aafrika majandusblokkide liige, mille liikmesriikidega äri ajades oleme vabastatud liigsetest maksudest – tegemist on vabakaubandusega. Mida te ootate?!» imestas ta.

Mida nii kauge riigi esindaja Eestis üldse teeb? Esiteks teeb see riik möödunud aasta septembrist ametlikku koostööd Eesti E-riigi akadeemiaga, et luua sarnane institutsioon oma riigis. Nüüd tuldi asjade käigule pilku peale heitma.

Teiseks tahab delegatsioon siinse IT-nädala raames näidata, et Mauritius ei vasta kaugeltki neile ohukujutelmadele, mida tavalisele Aafrika riigile omistatakse: poliitiline ebastabiilsus, korruptsioon ja vägivald.

Foto: Eero Vabamägi / Postimees

«Kinnitan teile, et Mauritiuse kohta ei käi neist ükski. Meil on Aafrika üks poliitiliselt stabiilseim riik, meie riik on aastaid mandri kõige läbipaistvama valitsemisega ning kolmandaks on meil multireligioosne ühiskond, kus eri rühmad elavad rahulikult üksteise kõrval juba aastakümneid,» sõnas minister.

Mauritiuse elanikkonnast 48 protsenti moodustavad hindud, 33 protsenti kristlased ja 17 protsenti moslemid. «Respekteerime kõiki jumalaid,» tõdes minister.

Kõigele sellele tuginedes tahabki kauge maa minister Eesti IT-inimestele näidata, et Mauritiuse reaalsust saab vägagi hästi ära kasutada stardiplatvormina konkureerimaks kogu Aafrika IT-turul.

Mauritius on tema sõnul ammu aru saanud, et e-riigi peamine mõte on teenida paremini oma inimesi – just teenuste kiiruse ja kvaliteedi tõstmiseks on ju poliitikud valitud ja just sel eesmärgil nende teenuste loomise eest makstud.

«E-teenused muudavad süsteemi odavamaks, läbipaistvamaks, kiiremaks. Kui neid õigesti kasutada, muutub inimeste elu paremaks ja avalikud teenused kasulikumaks,» sõnas minister.

Sarnaselt Eestiga on ka see riik saamas kohe-kohe valmis oma üleriigilise ülikiire interneti valguskaabli baasvõrgustikku. Mauritiuse eesmärk on see valmis saada järgmise aasta lõpus, Eestil aastal 2020.

Eelmisel nädalal saavutati saareriigil interneti kiiruseks 100 mbit/s, kõik koolid on aga ühendatud 10 Mbit/s internetivõrguga. Kõige aluseks on asjaolu, et riik on mandriga ühendatud kahe fiiberoptilise kaabliga.

«Lõpuks ometi on meil oma väiksusest ka kasu ja ka teie ees on meil suur eelis. Teil elab 1,3 miljonit inimest 45 000 ruutkilomeetril, meil 1,2 miljonit inimest vähem kui 2000 ruutkilomeetril. Seega on valguskaabli viimine iga koduni palju lihtsam ülesanne,» sõnas Sinatambou.

Tema kinnitusel maksab 95 protsenti Mauritiuse elanikest oma maksud veebis. IT-valdkond toodab ka 6,4 protsenti Mauritiuse SKTst. Lisaks on Mauritius tuntud kui maailma tasemel turismisihtpunkt. Möödunud aastal valiti saareriik maailma parimaks mesinädalate veetmise kohaks.

Mauritius on saareriik India ookeanis, 900 kilomeetrit Madagaskarist idas. Lisaks Mauritiuse saarele kuulub riigile veel Rodriguese saar (560 km idas), Cargados Carajose saared (u 300 km põhjas) ja Agalega saared (1100 km põhjas).
------------------

KOMMENTAAR

«Kasutame juba Eesti e-riiki.»

Steve Bezuidenhout, Namiibia parlamendi liige ja e-riigi eestkõneleja

Foto: Eero Vabamägi

Mul on suur rõõm teie riigi elanikke üllatada – kasutame juba kuuendat nädalat teie loodud X-tee (e-teenuste alusplatvormi – toim) uusimat, 6. versiooni! Meie valitsus sõlmis selleks koostöös lepingu Eesti ettevõttega Cybernetica.

Seega on meil olemas paljud e-riigile omased andmebaasid ja neid ühendav keskne platvorm – nüüd jätkame nende põhjal uute e-teenuste loomist.

Riigil on palju informatsiooni oma elanike kohta, tahame selle eest vastu saada mugavaid teenuseid, avatumat riiki. E-teenused on selle pakkumiseks tänapäeva maailmas ainuvõimalik viis.

Kuigi Namiibia riik on tohutult suur, katab valguskaabli võrk kogu meie maad. Riik on sellesse võrku ühendanud meie koole ja riigiasutusi ning just sel teel on riigi teenused maapiirkondades täpselt sama kvaliteediga mis pealinnas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles