Nutika spordisuve avalöök: millist aktiivsusmonitori valida?

Erki Oras
, Digitarga külalisblogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvi tuleb sel aastal nutikalt sportlik.
Suvi tuleb sel aastal nutikalt sportlik. Foto: Unsplash

Väliselt erinevate nuti- ja pulsikellade ning erisuguste aktiivsusmonitoride funktsionaalsus hakkab vähehaaval kattuma, kirjutab Digitarga külalisblogija Erki Oras põhjalikus testi- ja ülevaateloos. "Vähemalt n-ö põhifunktsioonide osas kindlasti. See tähendab, et enamus neist kolmest suudab näidata aega, mõõta pulssi, lugeda samme, jälgida meie füüsilist aktiivsust ning monitoorida ka und."

Sportlik suvi muudab päevad rikkalikumaks ja meeleolukamaks ja muidugi teeb head ka tervisele.
Sportlik suvi muudab päevad rikkalikumaks ja meeleolukamaks ja muidugi teeb head ka tervisele. Foto: Unsplash

Kaasas kantavate nutiseadmete valik kasvab iga päevaga, kirjutab Erki Oras Digitarga külalisblogis. Nutitelefonide täienduseks pakutakse nuti- ja pulsikellasid ning erisuguseid aktiivsusmonitore. Tavakasutaja võib endale sobivat valikut otsides kõvaketas pehmelt öeldes kokku joosta. Erki Oras testis erinevaid aktiivsusmonitor ja jagab Digitargas oma kogemusi.

Kui nii pulsi- kui nutikellad on ka füüsiliselt sarnased käekellaga, siis aktiivusmonitorid meenutavad pigem keskmise laiusega käevõru. Või siis kellarihma, aga ilma kellata.

Minimalistliku väliskuju eesmärk on muuta need aktiivsusmonitorid kandja jaoks võimalikult märkamatuks, et need ei torkaks silma ega segaks liigutamisel. Reeglina on see ka õnnestunud.

Aktiivsusmonitorid (edaspidi AM-id) on oma välimuselt reeglina mustjashallid kummised-plastised rõngad, milledest vingemad on varustatud ka spartalikult lakoonilise ekraaniga. Välimuse üldmulje on tehniline, isegi pisut futuristlik, kuuludes ühte patta nutikelladega.

Miskipärast pole tootjafirmadele veel tulnud pähe idee muuta need AM-id dekoratiivseteks elementideks, mis tõenäoliselt suurendaks oluliselt nende müüki näiteks naissoost kasutajatele.

Fitbit Charge HR

Fitbit Charge HR
Fitbit Charge HR Foto: Digitark

Fitbit Charge HR oli kõige uhkemas karbis ning ka tema välimus sarnanes kõige enam mingile futuristlikule ehtele, mitte nohikuvidinale.

Mustal, krobelisel (õrn ruudustik) ja kergelt kummisel pinnal on kitsas must ja läikiv ekraaniriba, mis mõjub pigem moodsa dekoratiivelemendina. Kujutan ette, et see AM sobiks suurepäraselt kas või mõne skandinaavialiku õhtukleidi juurde.

Samasugune meeldivalt lihtne, et tavakasutaja jaoks enam kui ammendavate võimalustega on ka telefonirakendus. See, et Fitbiti põhitegevuseks on just AM-ide tootmine, tulebki kõige paremini välja just rakendust kasutades.

Lihtne, selge, intuitiivne ning nägus.

Sulle võib huvi pakkuda ka see Digitarga saatelõik:

Polar A360 AM

Polar A360 AM
Polar A360 AM Foto: Digitark

Polaril on pulsikellade valmistamisel juba pikaajalised kogemused ning seda on tunda ka Polar A360 AM-i juures – toode on igati korralik ja kvaliteetne. Kuigi välimuselt hästi utilitaarne ning sportlik, võib Polar A360, ainukesena testis osalejate seas, kiidelda värvilise ekraaniga.

Funktsionaalsusele see küll midagi olulist ei lisa, kuid seda enam rõõmu pakuvad värvid silmadele. Ekraan on märgatavalt suurem võrreldes Fitbit Charge HR-iga ning teavitusi sellelt on lugeda lausa lust.

See aktiivsusmonitor teavitab ka meilidest ja Facebooki lehel toimuvast.

Garmin Vivosmart HR

Garmin Vivosmart HR
Garmin Vivosmart HR Foto: Digitark

Kui nüüd küsida, et millise testis oleva AM-iga ma luurele läheksin, siis oleks minu valik ilmselt just Garmin Vivosmart HR. Mis sest, et tema ekraan on monokromaatiline ning välimus mittemidagiütlev. Mis sest, et ekraan pole sama hästi loetav, kui oli Polar A360 oma.

Mis sest, et tänu pisut liiga lühikesele käerihmale tekkis mu randmele mingi ebameeldiv nahakahjustus, mis vajab ilmselt veel mõnda aega kreemitamist.

Ometi olid sellel oma kiiksud, mis minu südame võitsid.

Misfit Flash

Misfit Flash
Misfit Flash Foto: Digitark

Minimalistlik ja lustakalt värvikas Misfit Flash on mõneti must lammas teiste testis osalejate seas. Kõigepealt puudub tal täielikult ekraan ning käigupealt annab see seade kasutajale infot valgussignaalidega.

Kuigi kujult meenutab see AM rohkem kella kui teised, siis pigem meenutab see ’kell’ mõnda legendaarse Tokioflashi futuristlikku mudelit. Põhimõtteliselt näitab selle AM-i ’ekraan’ päevase aktiivsusnormi täitmise taset ning kellaaega. Kui päevase liikumisnormi täitumise jälgimine on elementaarselt lihtne, siis täpse kellaaja selgeks õppimiseks kulub pisut rohkem aega. Mina seda testperioodil päris selgeks ei saanudki.

Kindlasti on aga piisavalt palju selliseid inimesi, kellele sellised väikese kiiksuga asjad meeldivad.

Kokkuvõttes

Nutivõrud aitavad järge pidada oma aktiivsusel ja sportlikel saavutustel, aga ka elukvaliteedil laiemalt.
Nutivõrud aitavad järge pidada oma aktiivsusel ja sportlikel saavutustel, aga ka elukvaliteedil laiemalt. Foto: Unsplash

Oma ostusoovituse võiksin anda kõhklematult kõigile neile AM-idele. Küll aga sobivad need erinevatele kasutajagruppidele.

Fanaatilisele tervisesportlasele soovitaksin kindlasti Polar A360 aktiivsusmonitori, mille poolt pakutavad võimalused ületavad kuhjaga keskmise kasutaja vajadusi.

Suhtlussõltlasele sobib kindlasti kõige paremini Garmin Vivosmart HR, mis toob suhtlusvõrgustikud ja meilid kasutaja randmele, et ka trenni tehes kõigega kursis olla.

Stiilne Fitbit Charge HR sobib trenditeadlikule tüübile, kes hoolitseb ka oma sportliku ja tervisliku seisundi eest. Selle aktiivsusmonitor sobib suurepäraselt ka õhtukleidi või -ülikonna juurde.

Lustlik ja nutikas Misfit Flash erineb tavapärasest ning eeldab sama ka oma kandjalt. See on seade inimesele, kes ei lepi lihtsate asjade ja lihtsate vastustega. Hingelt noorele ja taibukale aktivistile.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles