25 teadlast tahab ise inimgenoomi ehitada (2)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kujutis DNA-st
Kujutis DNA-st Foto: HANDOUT/REUTERS

Kui sellega hakkama saadakse, loob see uusi võimalusi põllumajandusele ja meditsiinile.

Rühm teadlasi leiab, et aeg isetehtud inimgenoomiks on kätte jõudnud – nii avaldasid nad sel nädalal ajakirjas Science. Ideest on räägitud varemgi, ent nüüd loodab 25 teadlasest koosnev punt meelitada piisavalt investoreid, et järgmise aasta alguses projektiga algust teha – alustamiseks läheks vaja vähemalt 100 miljonit dollarit. Plaan on inimgenoom DNA-telliste kombel üles ehitada, selle asemel, et selle osasid olemasolevatest genoomidest hankida.

Projekti peaeesmärk sarnaneb 2004. aastal lõppenud inimgenoomi projektiga. Pärilikkusaine lugemise ja analüüsimise asemel loodetakse seekord odavamaks muuta aga selle sünteesimist ehk geenikoodi kirjutamist – järgmise kümne aastaga vähemalt tuhandekordselt. Hetkel kuluks inimgenoomi moodustava vähemalt kolme miljardi tähe valmistamiseks kuni kolm miljardit dollarit, mis on võrreldav esimese inimgenoomi järjestamiseks kulunud rahasummaga, selgitas Novaator. 

Projekti eestvedajad rõhutavad, et asi ei ole sünteetilise inimese loomisega, vaid praegu on mõte selles, kuidas luua tehislikke inimrakke, mida saaks kasutada näiteks vaktsiinide ja ravimite toomisel. Sünteetiline genoom iseenesest pole teaduses midagi uut, inimgenoomi loomise keerukus seisneb aga selles, et seniloodud bakterite ja seente genoomidega võrreldes on inimgenoomi puhul tegu täieliku titaaniga. Genoomi sünteesimist plaanivad nad alustada pärilikkusainete lõikudest. Projekt ise võib aga aega võtta viiest kuni kahekümne aastani.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles