Samsungi ja Apple´i miljardi dollari kohtusaaga võib jätku saada

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone Apple'i logo taustal.
iPhone Apple'i logo taustal. Foto: SCANPIX

Apple´i ja Samsungi 2011. aastal alguse saanud nutitelefone puudutav patendivaidlus võib USA justiitsministeeriumi soovituse tulemusena uuesti kohtusse jõuda, kirjutab The Verge.

Nimelt väitis Apple viis aastat tagasi Samsungit kohtusse kaevates, et Lõuna-Korea ettevõte kasutas loata mitmeid patente, nende hulgas ka mõnede nutiseadmete disaini ja tarkvaralahendusi. Aasta hiljem langetas USA kohus otsuse, mille järgi tuli Samsungil hüvitada Apple´ile rohkem kui miljardi dollari suurune kahju. Mitme edasikaebamise tulemusena suutis Lõuna-Korea suurfirma vähendada trahvisumma 548 miljoni dollarini, mille tasumisega ettevõte ka eelmise aasta detsembris nõustus, paludes samal ajal, et kohtuasja vaataks üle ka USA ülemkohus. Ülemkohus nõustuski käesoleva aasta märtsis kohtuasja üle vaatama ning justiitsministeeriumi sel nädalal avalikustatud soovitus ongi just mõeldud nõuandena kohtule.

Täpsemalt ei ole ministeerium rahul sellega, kuidas taoliste patendivaidluste puhul kahjusid arvutatakse. 1952. aastast kehtiv patendiseadus lubab patendiomanikel nõuda sisse selle loata kasutajatelt kogu vastavate tooteartiklite müügist teenitud kasum, millest kohus ka 2012. aastal otsust langetades lähtus. Justiitsministeerum märgib aga, et tooteartikkel ei pruugi alati olla müüki jõudev valmistoode, vaid võib olla ka lihtsalt üks selle komponent. Seetõttu ei ole ministeerium kindel, kas 2012. aastal hiigeltrahvi määranud kohus interpreteeris seadust õigesti.

Ministeeriumi nõuande järgi tuleks Apple´i kasuks määratud trahvisumma seetõttu uuesti üle vaadata, lisades, et praegune otsus annab hoogu nn patenditrollide tegutsemisele, kes ostavad patente kokku ainult kasumi teenimise eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles