Arheoloogid avastasid Angkor Wati lähedalt iidsed linnad

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angkor Wati tempel on Kambodža peamine turistimagnet ja rahvusliku uhkuse kandja.
Angkor Wati tempel on Kambodža peamine turistimagnet ja rahvusliku uhkuse kandja. Foto: Pascal Deloche/picture-alliance / Godong

Kambodžast leitud iidsed linnad viitavad, et Angkori impeerium võis olla 12.sajandi suurim asustus. 

Täna avaldatud teadustulemustes näitab Austraalia arheoloog dr Damian Evans, kuidas lasertehnoloogiaga on võimalik metsaga kaetud alade pinnast uurida. Nii avastas ta iidsed linnad, mis võidi ehitada ligi 900 – 1400 aastat tagasi – osa neist on suuremadki kui riigi praegune pealinn Phnom Penh, kirjutab The Guardian.

Osa eksperte usub, et 12.sajandil võisid need linnad moodustada maailma suurima impeeriumi. Ka avastati linnadest veesüsteemid, mis tähendab, et veejuhtimise oskused võisid esineda sadu aastaid varem kui siiani usuti. Samuti võivad avastused muuta teadlaste senist teadmist Khmeeri impeeriumi kohta tervikuna, sest uue tehnoloogiaga kaeti väga suur maaala.

Angkori linna templid on Kambodža peamine turistimagnet ning Angkor Wati templit kujutatakse lausa riigi lipul. Arvestades seda, et Angkori impeeriumit peetakse industriaalajastu eelsetest linnalikest asulatest kõige laiaulatuslikumaks, on selle allakäik arheolooge kaua kimbutanud.

«Saime uut infot Angkori «langemise» kohta. Siiani usuti, et Taist tulnud väed tungisid Angkori ning sealsed asukad põgenesid lõunapoole – aga seda ei saanud juhtuda, sest uuringuga uusi linnu välja ei tulnud, kuhu nad oleksid saanud põgeneda,» põhjendas Evans The Guardianile.

Helikopterist «alla tulistatud» laseritehnoloogia paljastas ka mitmeid geomeetrilisi mustreid, mis võivad viidata kunagistele aedadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles